V.l.n.r.: coördinator Oscar Lauwens, kunstenares Linda Van der Meeren met werk van Georges Despaux en Rik Vanmolkot met werk van Linda. © kht

Expo luidt herdenkingsactiviteiten razzia’s in: “We mogen tragiek van 1944 nooit vergeten”

Op 30 juli zal het 80 jaar geleden zijn dat collaborateur Gaston Merckx werd neergeschoten. Het antwoord van de Duitse bezetter was gruwelijk. Tijdens twee razzia’s, op 1 en op 11 augustus 1944, werden vier mensen vermoord en meer dan 90 inwoners opgepakt. 71 van hen werden gedeporteerd naar het naziconcentratiekamp van Neuengamme. Slechts acht van hen keerden levend terug.

“We openen het herdenkingsjaar met de dubbeltentoonstelling Buchenwald & Neuengamme met werk van Georges Despaux en Linda Van der Meeren. Georges Despaux was een Zuid-Franse tekenaar die in Buchenwald gevangen zat. Linda Van der Meeren is de kleindochter van Charles Gemoets. Hij werd door de Gestapo, die eigenlijk achter zijn zoon Hilaire, een verzetsstrijder, aanzat, opgepakt. Ze kregen hem niet vast en pakten daarom Charles op als politiek gevangene. Hij belandde in Buchenwald. Op 3 september werd Hilaire dan toch, na verraad, opgepakt en gefusilleerd. Charles, Georges en de Leuvense student Rik Vanmolkot leerden elkaar kennen in Buchenwald, werden vrienden en overleefden het kamp. De werken van Linda Van der Meeren geven de boodschap dat we de tragiek van 1944 nooit mogen vergeten”, vertelt coördinator Oscar Lauwens.

Rik Vanmolkot jr zegt hierover: “Na de dood van onze vader, Rik sr, ontdekten we in zijn bibliotheek tekeningen van Georges Despaux. In het kamp tekende hij blijkbaar portretten van medegevangenen en scènes uit het dagelijkse kampleven. Hij gaf die aan mijn vader. Het was ons eerst niet duidelijk wat die tekeningen betekenden. Ik maakte er mijn levensmissie van om het verhaal achter die tekeningen te ontdekken en te delen met de wereld. Ze werden ondertussen al vaak tentoongesteld, zelfs in het Europees parlement.”

“Als kind hoorde ik vaak over die gruwel vertellen, al mocht ik die verhalen niet horen. Ik begon hierover te tekenen en te schrijven. Mij trof vooral het lot van de weduwen. Hen geef ik gestalte in mijn werk. Het is kleurrijk. Geel, rood, zwart, de kleuren van ons land, spelen een rol in dit dodelijke oorlogsverhaal. Die kleuren brengen verhalen van hoop, als je achter de dood kan kijken”, zegt kunstenares Linda Van der Meeren.

De expo loopt in de Mattheuskerk tot 24 mei. Open in het weekend van 10 tot 17 uur. Vandaag is het publieksdag. Het herdenkingsjaar omvat verder nog twee tentoonstellingen, lezingen, boekvoorstelling en wandelingen. (KHT)

Info: www.museum44.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier