Marie François. © Yoshie Kuwayama

Festival Piano Days organiseert 13 concerten op 6 verschillende locaties

De Piano Days gaan vandaag van start. Elf gemeenten in de Noordrand van Brussel en Mechelen organiseren samen met tal van partners het festival. Verwacht je opnieuw aan een brede waaier van muziek.

Voor elk wat wils, dat is de aanpak van de Piano Days. Hou je van klassiek of ben je eerder een avontuurlijke luisteraar? Kies je voor gevestigde toppers of sta je open voor jong aanstormend talent? Zit je graag in een schouwburg of mag het ook een bijzondere locatie zijn? Het festival biedt een brede waaier aan muziek waar zeker iets tussen zit dat jou aanspreekt! De extra kers op de pianotaart gaat deze editie naar blazers, big band, brassband en harmonies die in dialoog gaan met de piano.

Premières

Vandaag kan je op zes concertlocaties dertien concerten bijwonen. Zo brengen Bram De Looze en trompettist Jean-Paul Estiévenart in Hof van Boeres in Londerzeel een duoconcert. Doorheen de laatste jaren is een speciale band ontstaan tussen pianist De Looze en Estiévenart. Meer dan honderd concerten samen gespeeld, ze kennen elkaar dus door en door, maar vandaag brengen ze voor het eerst een duoconcert. Accordeonist Tuur Florizoone en saxofoniste Kika Sprangers zorgen voor een andere première. Ze komen elkaar met de regelmaat van de klok tegen op internationale podia maar nooit kwam het ervan om samen te musiceren. In het Vilvoordse Asiat Park komt het er om 17 uur eindelijk van.

In deze technoclub van het Horst-festival staan eerder op de dag ook docenten en leerlingen van de Stedelijke Academie MWD Vilvoorde op het podium. Ze creëren een eigen universum in dit inspirerende decor. Te midden van stellingen, bewegende gordijnen en rookmachines brengen ze een smeltkroes van klassiek, hedendaags, jazz, pop, film en folk.

Het Vlaams-Brabantse Symfonie Orkest maakt zijn opwachting in O.-L.-Vrouw-ter-Noodt Kerk in Merchtem. Twintiger Marie François straalt daarbij achter de piano. In 2019 bracht ze haar debuutalbum uit, Eclectic/Being me. Daarmee haalde ze meteen de top tien op Apple Music, als een van de beste klassieke muziek releases wereldwijd. In Merchtem brengt ze het Pianoconcerto in C van August De Boeck en het Pianoconcerto nr.1 in C opus 15 van Ludwig van Beethoven. (JVB)

www.cultuurnoordrand.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier