Vooral ‘No Way Up’ zal bezoekers aan hun stoel kluisteren. (gf)

International Fantastic Film Festival terug in Brussel: beleving binnen en buiten de filmzaal

Liefhebbers van de fantastische film weten op zondag 14 april, en de komende dagen, waarheen. In Paleis 10 op de Heysel vindt immers het Brussels International Fantastic Film Festival, kortweg BIFFF, plaats. Vandaag staan twintig films en tal van randactiviteiten op het programma.

Voor de fans van sciencefiction, thriller, fantastische films en alles daartussen is het BIFFF al lang geen geheim meer. Het Brussels International Fantastic Film Festival is zowel op nationaal als internationaal vlak al meerdere decennia de referentie in de genrefilmwereld. Sinds zijn ontstaan in 1983 gingen er al zo’n kleine 2 miljoen filmtickets over de toonbank, met jaarlijks rond de 55.000 trouwe bezoekers. Naast een filmfestival is het BIFFF vooral een beleving binnen en buiten de filmzaal. Animaties, make-up-, kunst- en bodypaintwedstrijden, fantastische tentoonstellingen: alle facetten van de fantastiek komen aan bod op het festival.

Expo’s

Vandaag staan zowel kortfilms als langspelers op het programma. Daarbij zal vooral No Way Up bezoekers aan hun stoel kluisteren. Een vliegtuig stort neer in een zee. Dankzij een luchtbel kunnen enkele passagiers het drama navertellen. Ze hopen op een spoedige redding, maar zien zich geconfronteerd met een meedogenloze tegenstander: hun wrak bevindt zich in een zee vol hongerige haaien.

Your Monster haalt dan weer inspiratie uit de angsten die velen als kind kenden. Hoofdpersonage Laura keert na een relatiebreuk terug naar haar ouderlijk huis. Ze valt al huilend in slaap in haar kinderbed, maar dat werkt op de zenuwen van het monster onder haar bed.

Wie het te benauwd krijgt van een donkere zaal, kan enkele expo’s bezoeken tijdens BIFFF. Vooral Manu Gomez laat zich daarbij opmerken. Lang actief als tekenaar, schilder, en beeldhouwer stapte Manu Gomez als autodidact over naar de animatiefilm omdat hij met bewegende beelden wenste te werken.

Dit jaar keert ook de expo Trollen en Mormels terug, voor haar vijftiende editie. Hier ontdek je tal van grillige werken van verschillende Belgische en internationale kunstenaars, die je laten binnentreden in een universum bevolkt door buitengewone wezens. (JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier