Jorn De Laender schittert in spectaculaire show ‘OVO’ van Cirque du Soleil

Binnen een kleine maand strijkt het kleurrijke gezelschap van Cirque du Soleil neer in de Antwerpse Lotto Arena met de wervelende show ‘OVO’. Opnieuw een subliem staaltje acrobatiek gemengd met adembenemende stunts. “Het is spannend om weer in eigen land te mogen performen”, klinkt het enthousiast bij de Belgische acrobaat Jorn De Laender.

Cirque du Soleil keert van 13 tot 17 maart terug naar de Lotto Arena. De show OVO (ei in het Portugees) is een kleurrijke onderdompeling in een dag in het leven van een gemeenschap insecten. OVO loopt al een tijdje maar voor de herlancering in 2022 werden enkele nieuwe acts en personages toegevoegd aan de kolonie. “De show startte in 2009 in een tent, werd een arenashow in 2016 en kreeg een grondige opfrisbeurt na corona. Er zitten heel wat nieuwigheden in, zowel qua muziek, acts als kostuums. Ik krijg vaak de vraag of altijd dezelfde show niet vervelend wordt, maar saai is het nooit”, begint onze landgenoot Jorn De Laender enthousiast. “We hanteren een intensief rotatiesysteem zodat de show altijd een uitdaging blijft.”

Je bent sinds 2015 bij Cirque du Soleil. Was dat altijd al een droom?

“Ik turnde op hoog niveau en had het nooit als een optie gezien. Tot heel wat tegenstanders een voor een vertrokken naar Cirque du Soleil. Dat triggerde mijn nieuwsgierigheid. Ik deed auditie en kreeg niet veel later de kans om te vertrekken. Ik startte in de residentiële show La Nouda, maar aarzelde in 2017 geen seconde om me aan te sluiten bij een reizende show. De afgelopen negen jaar leerde ik veel bij. Ik kwam uit de sportwereld. Acrobatie was een evidentie, maar het theatrale was nieuw. Daar heb ik me in moeten verdiepen, iets waar Cirque du Soleil ons goed in begeleidt. Voor mij zat dat aspect meteen goed. Op een podium staan voelde natuurlijk aan en ik had de smaak meteen te pakken.”

“Ik hou er van om constant onderweg te zijn”

Dat constant rondreizen, vergt dat niet veel van je?

“Kiezen voor een reizende voorstelling was een bewuste keuze. Ik hou er van om constant onderweg te zijn. Ik ben nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met Cirque du Soleil staan we elke week in een andere stad. Ondanks ons stevige ritme, is er altijd wel een dag om de stad in te duiken.”

OVO dompelt het publiek onder in de kleurrijke wereld van insecten. “In OVO staat de schoonheid van biodiversiteit in al zijn contrasten en levendigheid centraal.” (gf)
OVO dompelt het publiek onder in de kleurrijke wereld van insecten. “In OVO staat de schoonheid van biodiversiteit in al zijn contrasten en levendigheid centraal.” (gf)

Binnenkort kunnen we je in ‘OVO’ zien in Antwerpen. Wat kan je ons over de show vertellen?

OVO dompelt het publiek onder in de kleurrijke wereld van insecten. We tonen een dag in het leven van een gemeenschap insecten die werken, fladderen, spelen, vechten, maar net zo goed op zoek gaan naar liefde. Van machtige krekels die stuiteren op trampolines tot een hypnotiserende spin die zich in haar web kronkelt. De schoonheid van biodiversiteit in al zijn contrasten en levendigheid staat centraal. OVO vertelt een relatief eenvoudig verhaal waar iedereen van geniet, van volwassenen tot kinderen. De creative director die OVO creëerde is Braziliaan en dat voel je doorheen de hele show. Verwacht je aan opzwepende muziek, felle kleuren en veel energie.”

Hoe zie jij je toekomst?

“Zolang ik graag reis en mijn lichaam het aankan, wil ik verder doen. Ik doe dit heel graag en denk nog lang niet aan stoppen. Maar ik ben ook realistisch: acrobatie vergt veel van je lichaam. Daarom probeer ik andere disciplines te leren en ben ik intussen back-up voor twee van de clowns. We zien wel wat de toekomst brengt. Maar voorlopig geniet ik. En ik ben trots binnenkort in België te mogen tonen wat we kunnen. OVO staat echt garant voor hoogstaande, spectaculaire en moeilijke acts. Ook ik sta er nog altijd van versteld als ik mijn collega’s bezig zie!”

Meer informatie en tickets: www.cirquedusoleil.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier