© IVEL

Koers in Klein-Sinaai: “We verwachten meer dan 700 wielertoeristen”

Vorig weekend begon in Vlaanderen al het nieuwe wielerseizoen. Vandaag wordt ook in het Waasland de eerste wielerwedstrijd in de regio gereden. De vzw Klein-Sinaai Leeft maakt er een groots wielerweekend van.

De voormalige parochiekerk van Klein-Sinaai is al vele jaren een geliefde pleisterplaats voor wielerliefhebbers. De kerk en de aanpalende grot werden onder impuls van voormalig pastoor Raf David en diaken Jacques Van Daele omgevormd tot een groot wielermuseum.

Het was wielerliefhebber Raf David die in 1996 tijdens een van zijn vele reizen in het Franse dorpje Labastide-d’Armagnac, langs de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela, een bedevaartsoord opgemerkt had dat was opgedragen aan en voor wielertoeristen.

De wielergrot

Zo ontstond ook in Klein-Sinaai de wielergrot, die intussen al een groot deel van de parochiekerk heeft ingepalmd en waar wielertruitjes en andere attributen van alle grote Belgische wielerhelden van vroeger en nu worden tentoongesteld.

Jaarlijks worden er op de eerste zondag van maart honderden wielertoeristen uit heel Vlaanderen verwelkomd om zich bij het begin van het nieuwe wielerseizoen te laten zegenen.

Speciaal voor de gelegenheid komt er ook een delegatie van 16 mensen van Labastide d’Armagnac en is er een Italiaanse afvaardiging van het wielermuseum naast de kapel in Magreglio. Ook uit het Spaanse Leinz Gazaga, waar ook een wielerkapel is, wordt een groep wielerfans verwacht.

Herinneringsmedaille

Op zondag 3 maart kan iedere fietser zich tussen 9.30 en 11.30 uur laten zegenen door diaken Jacques Van Daele. “Iedereen krijgt een herinneringsmedaille mee. We verwachten 700 tot 800 wielertoeristen”, klinkt het.

Om 14.30 uur wordt dan het echte wielergeweld losgelaten met de wielerwedstrijd voor vrouwen elite en beloften. Die wedstrijd wordt georganiseerd door wielerclub Het Vliegend Wiel Klein-Sinaai. De plaatselijke Estée Goossens is een van de deelneemsters.

Start en aankomst zijn ter hoogte van de wielerkerk aan de Koebrugstraat. (IVEL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier