Mayken Verhulst in de kijker. © gf

Mayken Verhulst in de spotlights op tweede editie van het Begga-festival in Mechelen

Op zondag 10 maart vindt de tweede editie van het Begga-festival plaats in de prachtige Begijnhofkerk. Deze editie staat de fascinerende Mechelse Mayken Verhulst in de kijker.

Wie deze illustere Mayken Verhulst is? Zij was schilderes, miniaturist, uitgeefster en zakenvrouw. Ze werd geboren in de Katelijnestraat, nu het huis ‘t Vliegend Peert, op een steenworp van het Begijnhof. Ze was zelf een succesvolle artieste in haar tijd en kan beschouwd worden als de stammoeder van de Bruegeldynastie. Ze was niet alleen de artistieke mentor van haar schoonzoon Pieter Bruegel de Oude, ze nam ook haar kleinzonen Pieter en Jan onder haar vleugels. Toch verdween ze in de plooien van de geschiedenis.

Begga-festival haalt de Mechelse Mayken uit de coulissen en zet haar op zondag 10 maart volop in de spotlights. In de prachtige Begijnhofkerk, in het verleden altijd al het hart van het begijnhof en zijn oorspronkelijke vrouwelijke bewoners. Wat staat er op het programma? Om 11 uur ontvangt Kristien Bonneure Leen Huet, auteur van de biografie van Pieter Breugel. Organiste en onderzoekster Annelies Focquaert geeft daarnaast een inkijken in de intrigerende wereld van orgels, dramaturge Barbara T’Jonck licht een tipje van de sluier van het creatieproces van de theatermonoloog ‘Mayken’. Tussendoor geniet je van muzikale intermezzi, gebracht door leerlingen uit de orgelklas van het Conservatorium Mechelen. Om 14 uur speelt Veroline Vanderbeek de voorstelling ‘Mayken’. In deze solo gaat ze op zoek naar verborgen vrouwelijkheid, werk, kunst en ambacht. Het kerkorgel wordt ook in de kijker gezet. Om 16 uur staat er orgelmuziek uit Maykens tijd in confrontatie met zinderend nieuw werk voor blokfluit van vrouwelijke, hedendaagse componisten. (VADE)

Dit moet je weten

De tweede editie van het Begga-festival vindt plaats in de Mechelse Begijnhofkerk. Kaarten zijn ter plaatse verkrijgbaar

Elke voorstelling kost 14 euro. Voor een combiticket betaal je 35 euro.

• Info: 0496 54 90 65 of

https://groot-begijnhof-mechelen.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier