© gf

Mode en Kant Museum eert Jules-François Crahay

Het Mode en Kant Museum zet Jules-François Crahay in de schijnwerpers. De Belgische ontwerper, wiens naam weinig of geen belletjes doet rinkelen, was een van de trendsetters in de tweede helft van de 20ste eeuw. ‘Back in the Spotlight’ geeft Crahay zijn verdiende erkenning.

“Een onterecht vergeten figuur uit de modewereld”, zo omschrijft Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba Jules-François Crahay (1917-1988). Met Denis Laurent werd de biograaf van Crahay aangesteld als curator van de expo. “Ik raakte geïnteresseerd in Jules-François Crahay toen ik in 2018 toevallig een kledingstuk te zien kreeg dat werd aangeboden op een openbare veiling in Parijs”, vertelt Laurent. “Tot op dat moment had het Mode & Kant Museum deze Belgische couturier nog nooit nader bestudeerd. We realiseerden ons al snel dat het museum een aantal modellen van hem bezat, inclusief een aantal uiterst zeldzame stukken van zijn couturehuis in Luik.”

Buitengewoon succesvol

Al snel bleek dat Crahay een niet te missen naam is, ondanks dat hij vandaag grotendeels vergeten blijkt. “Het is frappant hoe kwetsbaar het behoud is van het werk van modeontwerpers en modehuizen, zelfs de meer bekende, in een sector die gedomineerd wordt door voortdurende vernieuwing en de kracht van marketing. Hoe meer we Crahay bestudeerden, hoe meer we er ons rekenschap van gaven dat hij buitengewoon succesvol was tijdens zijn carrière. We waren nog meer verbaasd over de anonimiteit waarin hij tegenwoordig vergleden is.” Dat maakte het samenstellen van de tentoonstelling niet evident. “Voor de expo moesten we een aantal kwaliteitsstukken kunnen samenbrengen die de hele carrière van Crahay dienden te weerspiegelen. We begonnen ook stukken van Crahay in andere musea te identificeren. Ons project wekte de interesse van de Franse musea, omdat het ze in staat stelde om een nieuw licht te werpen op stukken uit hun collecties die nog maar weinig of nooit bestudeerd waren. Tegelijkertijd zijn we op zoek gegaan naar getuigen die Crahay of zijn werk hebben gekend. We hebben veel mensen geïnterviewd die hem van nabij of veraf hebben gekend.” (JVB)

www.fashionandlacemuseum.brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier