Organist Joost D’hont en de leden van het kerkbestuur bij het vernieuwde orgel. (foto IVEL)

Zondag wordt het Van Peteghemorgel van Belsele plechtig ingespeeld

De voorbije maanden werd het 240-jaar oude ‘Van Peteghemorgel’ in de Sint-Andreas&Ghilenuskerk in Belsele volledig gerestaureerd. Op zondag 26 mei wordt het opnieuw ingespeeld met een gratis concert door organist Joost D’hont.

“Deze stad mag zich met recht en reden een ‘orgelstad’ noemen”, vindt organist Joost D’hont die zelf al vele jaren het orgel in de Nicolaaskerk in Sint-Niklaas en in Belsele bespeelt. “Niet alleen telt het decanaat Sint-Niklaas stad een hele reeks topinstrumenten, het trok ook een hele reeks toporganisten aan, zoals Jan Van Landeghem, Erwin Van Bogaert, Joost Vermeiren, Ronny Plovie, Dieter Van Handenhoven en vele anderen”, aldus D’hont die zichzelf ook gerust in dat lijstje mag plaatsen.

Belsele

Het orgel in Belsele werd in 1784 gebouwd door de Gentse orgelbouwersfamilie Van Peteghem, die vier generaties lang actief was Vlaanderen maar ook in Frans-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen.

Het orgel in Belsele kreeg ruim 50 jaar geleden al een stevige onderhoudsbeurt. Maar na de restauratie van het dak van de kerk besliste het kerkbestuur vorig jaar om het instrument volledig te restaureren. De Nederlandse orgelbouwers Verschueren werkten er vijf maanden aan. “Het volledige pijpwerk en alle onderdelen en mechaniek werden nagekeken en vervangen waar nodig, het loodwerk dat aangetast was door roest werd vervangen en het hele instrument werd van binnen en van buiten gereinigd. Dit zorgde voor een perfecte stemming en intonatie. Het orgel heeft weer de klankuitstraling die het moet hebben.”

Kerktoren

Voorzitter Roger De Roeck en E.H. Raf Vermeulen, deken van het dekenaat Sint-Niklaas, zijn opgetogen met de nieuwe stap in de renovatie van de kerk die een van de oudste uit de ruime regio is. Haar geschiedenis gaat terug tot de 10de eeuw.Vorig jaar werd het volledige dakgebinte en dakbedekking al hersteld en vernieuwd. “Het orgel was de volgende stap. Nu wachten de kerktoren en de buitengevel nog op een opknapbeurt”, besluiten ze. (IVEL)

Het concert begint op zondag 26 mei om 15 uur, deuren open om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier