Curaçao: kleurrijk Caribisch paradijs met Nederlandse flair

Toeristen die het gure Belgische winterweer willen ontvluchten, kunnen daarvoor op Curaçao terecht. Dit tropisch paradijs bevindt zich in de Caraïben, net voor de kust van Venezuela. Verwacht je aan hagelwitte zandstranden, pastelkleurige huizen, een azuurblauwe zee, een fascinerende natuur én Hollandse bravoure.

Leuk meegenomen: Air Belgium vliegt vanuit Brussel op Curaçao, weliswaar met een tussenstop op de Dominicaanse. Een zeurkous die daarover valt. Meer hebben wij niet nodig om onze valies te maken, en voor een vierdaagse minitrip richting Caribische winterzon te trekken. Onze B&B bevindt zich in de wijk Pietersmaai, een bruisende stadswijk op een boogscheut van het centrum van de hoofdstad Willemstad. Ooit een vervallen stadswijk, is Pietersmaai op goed tien jaar tijd getransformeerd tot de meest hippe buurt op Curaçao. Hier vindt men een brede waaier aan toffe dineradressen, broeierige cafés, kleurrijke huisjes en chique B&B’s. Ideaal voor een relaxed avondje uit na een vermoeiende vlucht van nagenoeg 10 uur.

Willemstad

Een shortbreak vraagt een pittig programma, waardoor we de volgende ochtend meteen op verkenningstocht trekken. Te voet trekken we naar het centrum van hoofdstad Willemstad. Dat centrum bestaat uit twee kleurrijke wijken, Punda en Otrobanda, van elkaar gescheiden door een drijvende houten draaibrug. De historische binnenstad is trouwens een van de tien Nederlandse Unesco Werelderfgoedsites. Curaçao mag dan wel onafhankelijk zijn, het maakt nog steeds deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

Een gids neemt ons op sleeptrouw door Punda en Otrabanda. Veel cultuur spotten we niet, maar we laten ons verleiden door de fascinerende mix van Caribische gezelligheid, kleurrijke panden en een zalige ‘dolce far niente’-sfeer. Aan lunchadresjes geen gebrek, al raden wie iedereen de Plasa Bieu aan, een rumoerige markthal waar lokale chefs je zij aan zij verrassen met een verleidelijke keuze aan Creoolse gerechten. De klanten zitten aan lange picknicktafels, terwijl de vele mysterieuze geuren uit de open keukens – wij tellen zes verschillende eetstandjes – je nog geen klein beetje nieuwsgierig maken naar je bestelling.

Op naar Klein Curaçao

Wie aan de Caraïben denkt, denkt – zo wil het cliché – ook aan stranden vol wit poederzand, idyllische baaien en palmbomen in overvloed. Curaçao stelt op dit gebied alvast niet teleur, want hier beantwoorden de stranden aan de hierboven beschreven clichés. Al hebben ze wel elk een eigen identiteit: er zijn de populaire stranden zoals Kleine en Grote Knip, meer exclusieve betalende stranden zoals Santa Barbara en trendy strandsites vol verfijnde eetgelegenheden zoals Jan Thiel. Onze geheimtip: Playa Jeremi, een wondermooi strandje omgeven door kliffen. Al is dat nog niet het mooiste strand, die eretitel is bestemd voor Klein Curaçao, het piepklein eilandje van 2 km lang en 800 meter breed dat acht mijl verwijderd is van de zuidoostkust van Curaçao. Daar vind je het langste en witste zandstrand van het land.

De les van de dag ontdekken we in de schaduw van palm: ook nietsdoen kan zalig zijn

Wie naar Klein Curaçao wil, tekent in voor een dagexcursie. Wij schepen in bij Miss Ann Boattrips, een bootmaatschappij die dagelijks vanuit Nieuwpoort richting Klein Curaçao vaart. Reken op anderhalf uur varen. De soms pittige deining moet je er bijnemen. Maar hey, het uitzicht onderweg maakt alles goed. Om dan nog maar te zwijgen van de setting ter plaatse: een bounty-achtig strand dat zich eindeloos lijkt uit te strekken. Toeristen die van snorkelen en/of duiken houden, zijn hier perfect op hun plaats. Wij gaan voor een begeleide snorkeltocht, gevolgd door een lange siësta in de schaduw van een bosje palmbomen. Ook nietsdoen kan zalig zijn.

Op de berg

Na ons dagje luieren op Klein Curaçao vertrekken we de volgende ochtend al om 5.30 uur richting Christoffelpark. En waarom dit ontiegelijk vroeg vertrekuur? Gewoon omdat er een beklimming van een heuse berg – de Christoffelberg – op het programma staat. Een beklimming die je zeker voor 10 uur in de ochtend aanvat, anders zou de verschroeiende hitte wel eens een onverwachte spelbreker kunnen zijn. Zelfs wij, die extra vroeg, vertrokken zijn, zweten serieus wat af tijdens de wandeling van een kleine 4 uur. Met zijn 375 meter is de berg niet echt hoog, maar de weg richting top bestaat uit een grillig parcours vol rotsblokken, los grind en vervelende boomwortels. Vooral de laatste 30 meter zijn pittig te noemen, en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Maar boven word je beloond met een ronduit schitterend zicht over het Caribisch gebied.

De beklimming van de Christoffelberg is pittig, maar het uitzicht over het Caribische gebiek is er fenomenaal! (foto IV)
De beklimming van de Christoffelberg is pittig, maar het uitzicht over het Caribische gebiek is er fenomenaal! (foto IV)

Wie een beklimming niet ziet zitten, kan ook gewoon een van de acht wandelroutes door het Christoffelpark nemen. Dit park is met zijn 2.300 hectare het grootste Nationale Park van Curaçao. Na de lunch volgt een beloning in de vorm van een quadtocht aan de oostkust, die ruwer is dan de zuidkant van het eiland. Bij Eric’s ATV Adventure sluiten wij aan bij een internationale groep toeristen voor een off road-tocht langs stoffige wegen, slingerpaden door de heuvels en andere duinenpassages. We houden ook halt aan de Hatogrotten, een grottencomplex aan de noordkust dat ooit door de oorspronkelijke bewoners van Curaçao, de Arawakindianen, werd bewoond.

We sluiten onze minibreak af met een sunset cruise met Maxie Sailing, een Nederlands koppel dat zijn gasten verwent met een privécruise langs de kustlijn, incluis hapjes en bubbels. Meer moet dat niet zijn.

(Igor Vandenberghe)

Praktisch

Het eiland

Meer info over Curaçao: www.curacao.com . De beste manier om het eiland te verkennen, is met een huurauto, al is het openbaar vervoer een mogelijk alternatief. Er zijn overal bushaltes.

De vlucht

Wij vlogen met Air Belgium naar Curaçao. Air Belgium vliegt vanaf midden december op woensdag en zaterdag vanaf Zaventem via Punta Cana naar Curaçao: www.airbelgium.com .

De logies

Wij sliepen twee nachten in het Terra Boutique Hotel, een gloednieuwe B&B pal in het bruisende Pietermaai. Deze zaak telt slechts 6 kamers, en ligt pal aan het water, met privéstrand: www.terraboutiquehotel.com

De laatste 2 nachten sliepen wij in het Renaissance Curaçao Resort & Casino, een luxueus stadshotel – incluis adembenemende infinity pool – in het centrum van Willemstad. Druk, maar comfortabel: www.renaissancecuracao.com

Praktische links

Miss Ann Boattrips : www.missannboattrips.com

Eric’s ATV Adventure Quad Tour : www.curacao-atv.com

Het Nationaal Park : www.christoffelpark.org

Maxie Sailing: telefoon + Whatsapp: 00-5999 6914947

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier