Cyprus, idylle voor romantici

Het eiland Cyprus mag zich stilaan opmaken voor een feestjaar. De havenstad Pafos wordt in 2017 namelijk de Europese culturele hoofdstad, samen met het Deense Arhus. Maar het eiland, dat zich de geboorteplek van de Griekse godin Aphrodite mag noemen, heeft nog veel meer te bieden.

Petra tou Romiou is de geboorteplaats van de godin Aphrodite. (foto istock)
Petra tou Romiou is de geboorteplaats van de godin Aphrodite. (foto istock)

Starten doen we in stijl op de fotogenieke palmenboulevard Finikoudes in Larnaka. Het zonnetje straalt terwijl op de achtergrond schuimende golven inbeuken op het zandstrand. De boulevard is meteen ook de populairste plek van deze kleine stad. De boulevard loopt uit op het oude Fort van Larnaka. Wat verderop ligt de Sint-Lazarus Kerk (Agios Lazarus). De kerk werd gebouwd bovenop de laatste rustplaats van Lazarus, de bedelaar die volgens de overlevering door Jezus uit de dood werd opgewekt. “Lazarus vluchtte vanuit het beloofde land naar Cyprus, waar hij nog dertig jaar leefde en zelfs werd aangesteld tot bisschop door de apostel Paulus”, vertelt onze gids Claudia Philippou, een Amsterdamse die hier 37 jaar terug de liefde vond. “Ik hou van de Cypriotische manier van leven en zou nooit meer kunnen aarden in Nederland. Alles verloopt hier op het gemak en criminaliteit komt maar zelden voor.”

De Sint-Lazarus Kerk in Larnaka. (foto istock)
De Sint-Lazarus Kerk in Larnaka. (foto istock)

Limassol

De havenstad Limassol. (foto istock)
De havenstad Limassol. (foto istock)

Het kosmopolitische Limassol, de tweede stad op het eiland na Nicosia, staat bekend voor zijn boeiende culturele scene. De nieuwe jachthaven Marina Limassol is de trots van de stad. Levendige cafés vullen kaarsverlichte bistro’s aan, met daartussenin trendy winkels en luxueuze appartementen. Vooral het jonge publiek weet de nieuwe trekpleister best te smaken. Aan de waterkant zorgen palm- en citroenbomen voor wat schaduw.

De nieuwe jachthaven is dé trekpleister bij de jonge Cyprioten. (foto istock)
De nieuwe jachthaven van Limassol is dé trekpleister bij de jonge Cyprioten. (foto istock)

De bergen in

Centraal op het eiland ligt het indrukwekkende Troodosgebergte. De hoogste top is Mount Olympos met 1951 meter. Het gebergte is de thuis van pijn- en cederbossen. ’s Winters kan je er zelfs skiën. De rest van het jaar is dit de thuis van wandelaars die genieten van de gezonde berglucht. Op de zuidelijke hellingen ligt het wijndorpje Omodos. Het is gebouwd omheen het Klooster van het Ware Kruis (Timiou-Stavrouklooster). Toeristen komen er het stuk touw aanschouwen waarmee Christus aan het kruis werd gebonden. De relikwie werd meegebracht door Sint-Helena, moeder van de Romeinse keizer Constantijn, vanuit Jeruzalem. Omodos staat al sinds de 11e eeuw bekend als wijndorp met dank aan het gunstige klimaat op deze bergflanken.

Genieten van een terrasje in het wijndorp Omodos. (foto istock)
Genieten van een terrasje in het wijndorp Omodos. (foto istock)

Cypriotische wijnen staan trouwens erg hoog aangeschreven. “Wijn exporteren naar het buitenland ligt een pak moeilijker, maar dat heeft niets met de kwaliteit maar alles met de kwantiteit te maken,” zegt gids Claudia. Wat verderop, in Koilani, bezoeken we de wijnmakerij Ayia Mayri. Aan het hoofd staat de kranige 81-jarige Yiannis Ioannides. Hij won al prijzen in binnen- en buitenland, tot zelfs een Grande Médaille d’Or in Frankrijk voor een Muscat-wijn.

Aphrodite

Het antieke Kourion is de thuis van een uitstekend bewaard gebleven Grieks-Romeins theater uit de 2e eeuw v.Chr. Het indrukwekkende theater heeft een majestueuze ligging. Bezoekers kijken er al eeuwenlang uit op de azuurblauwe zee. ‘s Zomers worden er nog steeds voorstellingen gegeven. Op dezelfde site ligt het huis van Eustolios, een immense privévilla uit de vroegchristelijke periode. De rijkelijk versierde mozaïekvloeren trekken ieders aandacht.

Het Grieks-Romeinse theater in Kourion heeft de tand des tijds goed doorstaan. (Foto Toerisme Cyprus)
Het Grieks-Romeinse theater in Kourion heeft de tand des tijds fenomenaal doorstaan. (Foto Toerisme Cyprus)

Op weg naar Pafos houden we nog even halt in Petra tou Romiou. De overlevering wijst deze rotsachtige kustlijn aan als de geboorteplaats van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en de vruchtbaarheid.

Romeinse mozaïekvloeren

Petra tou Romiou
Kleurrijke mozaïekvloeren in Pafos.

Pafos kan je nog het best bestempelen als een groots openluchtmuseum. De volledige stad is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. In een lang vervlogen verleden was dit de hoofdstad van het rijk. Vandaag is het een gezellige stad met om elke hoek een verrassing. Voorbij de haven vind je het pronkstuk: het archeologisch park Kato Pafos. In 1962 stootte een boer bij toeval op een Romeinse mozaïekvloer. Sindsdien zijn er 6 villa’s opgegraven. De Griekse mythologie is nadrukkelijk aanwezig in de huizen van Dionysos, Theseus, Aeon en Orpheus. Het park is zodanig groot dat je er makkelijk een dag kan in rondlopen. En dat zullen dan ook vele tienduizenden toeristen doen volgend jaar wanneer Pafos de Europese culturele hoofdstad wordt.

Cypriotische keuken

Wie de benen onder tafel schuift op Cyprus, kan maar beter grote honger hebben. De Cyprioten zijn verlekkerd op mezze’s (tapas) die ze in grote getale op tafel zetten. Enkele van de populairste mezze’s zijn spiesjes lamsvlees of varkensvlees , halloumi (een heerlijk zachte Cypriotische geitenkaas die meestal gegrild wordt), octopus, zeebaars en olijven natuurlijk. Wanneer je denkt dat de tafel helemaal vol staat, slagen ze er toch in om nog een drietal bijkomende mezze’s op tafel te plaatsen. Maar wij klagen alvast niet, want de Cypriotische keuken is om duimen en vingers van af te likken. Proef zeker ook de Commanderia-wijn (een zoete dessertwijn) en zivania, dé lokale likeur. Santé!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier