Eindeloos genieten van groen: de Floriade 2022 in Almere

Een hoogtepunt voor alle groenliefhebbers: de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022, die donderdag de deuren opende in het Nederlandse Almere. Meteen de ideale aanleiding om een reisje naar Flevoland in te plannen.

De Floriade is een wereldtentoonstelling die slechts om de tien jaar plaatsvindt. Heel bijzonder dus. Ooit was de Floriade vooral een wereldexpo rond tuinbouw, maar nu is ze geëvolueerd naar een tentoonstelling rond duurzaamheid en groen leven in de stad. In het 60 hectare grote Floriade-park in Almere wordt dan ook ingezoomd op inventieve oplossingen om onze verstedelijkte gebieden mooier, leuker en duurzamer te maken.

Almere zelf ligt in de Nederlandse provincie Flevoland, een ‘nieuwe’ provincie die in de 20ste eeuw gefaseerd gewonnen werd op de toenmalige Zuiderzee. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er immers hongersnood in Nederland, waardoor de Nederlandse regering besloot om een versnelling hoger te schakelen en nog meer land op de zee te winnen, om zo extra ruimte voor de landbouw te creëren. Flevoland is dan ook een vlak polderland mét veel open ruimtes.

Huis uit biomaterialen

Maar hoofddoel van onze reis is natuurlijk de Floriade zelf. Net zoals op de gewone Wereldexpo, zoals die onlangs in Dubai werd gehouden, vind je hier een mix van landenpaviljoenen en paviljoenen van internationale organisaties. De schaal is een ietsje bescheidener: 40 paviljoenen in Almere tegenover 200 in Dubai. Ook ons land tekent – net als de Duitsers, Chinezen en Japanners, om er maar enkele op te noemen – met een eigen paviljoen present.

Ronduit indrukwekkend is The Green House , een immense serre met een lengte van maar liefst 170 meter, dat Nederland als hét ultieme tuinbouwland op de kaart zet. Maar de absolute topper voor ons is The Exploded View , een huis op ware grootte dat volledig uit biomaterialen bestaat. Zo werd de vloer gemaakt op basis van aardappelzetmeel, vormt zeegras de basis van de isolatieplaten en werden sommige tussenschotten gemaakt op basis van bruin zeewier. We keken er onze ogen uit, want de vele revolutionaire toepassingen in dit duurzame huis van de toekomst worden nu al her en der op beperkte schaal toegepast. En deze The Exploded View is maar een van de vele innovatieve oplossingen om het stadsleven groener en duurzamer te maken die je op de Floriade kan ontdekken.

Ritje met de kabelbaan

De Floriade mag je dan ook bekijken als een stadswijk van de toekomst, want alle deelnemers streven ernaar om de stad aantrekkelijker, veiliger en groener te maken. Het hoofdthema Growing Green Cities sluit perfect bij deze thematiek aan. Het is boeiend om van paviljoen naar paviljoen te wandelen en steeds weer andere nieuwe technologieën voor voedsel, groenbeheer, gezondheid en energie te ontdekken. Tussendoor stelen de beplanting en de architecturale elementen de show.

Indrukwekkende gebouwen, beelden, tuinen én een kabelbaan: de Floriade Expo is indrukwekkend. (foto Maarten Feenstra)©maarten feenstra
Indrukwekkende gebouwen, beelden, tuinen én een kabelbaan: de Floriade Expo is indrukwekkend. (foto Maarten Feenstra)

Vergeet zeker en vast niet een rit met de kabelbaan te maken. Deze 850 meter lange kabelbaan verbindt het noordelijk met het zuidelijk deel van het Floriadepark en staat garant voor prachtige uitzichten.

Stadwijk van de toekomst

En wanneer de expo de deuren sluit in oktober, zal het de moeite blijven lonen om deze plek te bezoeken. De Floriadesite wordt immers omgevormd tot een gloednieuwe stadswijk, genaamd Hortus, inclusief flats, woontoren en een hogeschool. Almere zelf is trouwens dé snelst groeiende stad van Nederland. Niet zo verwonderlijk, want deze stad is tamelijk ‘nieuw’. De stad ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw en werd duidelijk ontworpen op een tekentafel. Het centrum werd visionair uitgetekend, met een overaanbod aan architecturale pareltjes, al mist het voor ons wel een historisch hart.

De nadruk ligt dit jaar op innovatie, maar bloemen, planten, groenten en fruit blijven de hoofdrol spelen. (foto Maarten Feenstra)©maarten feenstra
De nadruk ligt dit jaar op innovatie, maar bloemen, planten, groenten en fruit blijven de hoofdrol spelen. (foto Maarten Feenstra)

De stad, die we met wat fantasie zouden kunnen omschrijven als het Manhattan van de polder, laat op ons wel een ietwat kille en wat artificiële indruk na. Al moeten we hier meteen aan toevoegen dat we tijdens ons bezoek wel voluit genoten van de vele bouwkundige hoogstandjes ontworpen door visionaire architecten als Rem Koolhaas, Kazuyo Sejima en Frits van Dongen. Maar we hadden ook graag in de binnenstad een gezellig terrasje ontdek om al die opgedane indrukken te verwerken. Gelukkig was er nog het terras van het gloednieuwe strandpaviljoen Strand 22.

Paradijs voor vogelspotters

Doe je zoals wij en verleng je je bezoek aan Floriade Expo 2022 met een extra dagje Flevoland, dan is een bezoekje aan de Oostvaardersplassen een aanrader. Dit moerassig natuurgebied is een overwinteringsgebied voor vogels. De perfecte setting om vogels te spotten of om een gezonde natuurwandeling te maken. Of bezoek in het nabijgelegen Lelystad – de hoofdstad van Flevoland – Batavialand, een scheepswerf waar je onder meer een replica van het beroemde 17de-eeuwse koopvaardijschip Batavia kan bewonderen.

( Igor Vandenberghe)

 

Praktisch

De expo

De Floriade Expo 2022 loopt nog tot en met 9 oktober 2022. Het park is iedere dag open van 10 tot 19 uur. Een ticket kopen kan vanaf 29 euro, de prijzen verschillen per dag.

www.floriade.com

De stad

Almere ligt op 30 kilometer van Amsterdam en is vlot te bereiken met de auto (parkeer op de Floriade-randparking en neem een van shuttlebussen naar de Floriade) en de trein. Onze tip: kom je met de trein, wandel dan door het centrum tot aan het water en neem de watertaxi naar de Floriade.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier