Fietsen doorheen de beste Vlaamse televisiereeksen

Locatiejagers rijden heel het land af op zoek naar de geschikte plek om te filmen. Als een serie dan succes blijkt te hebben, groeit die plaats vaak uit tot een toeristentrekpleister. Denk maar aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Na diens passage in de Callboys wou plots iedereen de trap beklimmen. We selecteerden vijf routes die langs bekende opnamelocaties passeren.

 

1. Bevergem

Freddy De Vadder strandt in een typisch West-Vlaams dorp waar iedereen elkaar kent en waar intriges aan de orde van de dag zijn. De opnames van Bevergem vonden plaats in Zuid-West-Vlaanderen. Vooral in Zwevegem streek de ploeg lange tijd neer. De dienst Toerisme creëerde een fietsroute langs alle opnamelocaties. Het is vooral een goed excuus om het mooie landschap rond het kanaal Bossuit-Kortrijk te verkennen.

Start: Transfo Zwevegem, Transfostraat 3, Zwevegem.

Afstand: 46,1 km.

Fietsroute: www.zwevegem.be – doorklikken op ‘Vrije Tijd’ – doorklikken op ‘Toerisme’.

2. Den Elfde van den Elfde

In het gehucht Kerke krijgt prins carnaval geheel onverwacht een hartaanval. De inwoners van het dorp moeten op zoek naar een opvolger. De opnames voor deze tragikomische reeks vonden plaats in Prosperdorp, een gehuchtje in het Waasland tegen de Nederlandse grens. Het centrum is een beschermd dorpsgezicht, maar ook het landschap rondom is bijzonder. De fietsroute ‘Elf Kleine Tussenstops’ zet dit volop in de verf.

Start: Infokeet Hedwigeproject (Zoetenberm 6A, Doel).

Afstand: 32 km.

Fietsroute: Volg knooppunten 17 – 14 – 12 – 60 – 64 – 65* 13 – 17.

*Geen bewegwijzering tussen 65 en 13. Na KP 65 fiets je rechtdoor tot Verdronken Land van Saeftinghe. Sla rechts af in de Emmaweg. Neem de derde straat rechts, de Petrusstraat. Wat verder sluit je aan op knooppunt 13.

3. Beau Séjour

Een meisje moet het mysterie over haar eigen dood weten te ontrafelen. Het opmerkelijk uitgangspunt vormt de basis van Beau Séjour, een serie die goed op weg is een internationaal succes te worden. De serie is genoemd naar het gelijknamig hotel vlakbij natuurgebied De Oude Kanaal-arm in Lanklaar. Het Maasland is een prachtige regio om door te fietsen. De route ‘Tussen het groen en de Maas’ doet enkele toplocaties aan en steekt zelfs even de grens over met Nederland.

Start: Maascentrum De Wissen, Negenoordlaan 2, Dilsen-Stokkem.

Afstand: 56,2 km.

Fietsroute: Knooppunten 49 – 48 – 55 – 60 – 61 – 63 – 140 – 58 – 53 – 52 – 17 – 45 – 27 – 50 – 49.

4. Cordon

Een wijk in de Antwerpse binnenstad wordt van de buitenwereld afgesloten na de uitbraak van een besmettelijk virus. De Architectuurroute slingert zich door de binnenstad en langs enkele deelgemeenten. Het is een gedurfde route, maar biedt 32 kilometer lang puur fietsplezier midden in de stad.

Start: Grote Markt, Antwerpen. Fiets richting Ernest Van Dijckkaai.

Afstand: 32 km.

Fietsroute: Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

5. Kapitein Zeppos

Kapitein Zeppos kluisterde een hele generatie aan het scherm in de jaren zestig. Iedereen wou Senne Rouffaer in zwart-wit zijn avonturen zien beleven. In de begingeneriek is de Zepposmolen duidelijk in beeld. De molen noemt eigenlijk Hertboom. Je passeert er op de aangename Boerenkrijgroute door het Pajottenland.

Start: Sportlaan 5, Liedekerke.

Afstand: 42 km.

Fietsroute: Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

 

Een artikel van Marijn Follebout van ‘Verrassingen om de hoek’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier