Fietsen rond de luchthaven

Het moment dat de wielen van een vliegtuig de grond raken, blijft magisch. Meer dan een doffe plof is er niet te horen en toch trekken luchthavens massa’s spotters. De 100 jaar lange geschiedenis van luchthavens in ons land is al even fascinerend.

1. Pilotenroute in Wevelgem

De Flanders Aviation Society, kortweg FAS, onderhoudt een eigen museum in een hospitaalbunker uit de Tweede Wereldoorlog nabij de Internationale Luchthaven Kortrijk – Wevelgem. Met de door hen uitgetekende Pilootroute (37 km) doe je allerlei sites in de omgeving aan die op de één of andere manier gelinkt zijn aan de meer dan honderdjarige geschiedenis van de luchthaven, van crash sites tot monumenten en bunkers. De luchthaven speelde een belangrijke rol voor de Duitsers in beide wereldoorlogen. Ze ontdekten loodsen en bunkers op ongewone locaties, plekken waar Hitler ontmoetingen had met zijn topgeneraals enzovoort. Elk van de dertig stopplaatsen is een verhaal op zich. De routefolder is gratis te verkrijgen in het museum of in de bibliotheek van Wevelgem.

www.fasinfo.be

2. Rondje Zaventem

Vliegtuigen stijgen en landen tegen de wind in. Bij westenwind, de meest voorkomende windrichting in ons land, is de spotterplek naast landingsbaan 25L/07R in Steenokkerzeel een niet te missen fietshalte vlakbij fietsknooppunt 55. Het werd ingericht als een tribune. Erachter ligt het gesloten asielcentrum 127 bis. Ook vlakbij fietsknooppunt 54 bevindt zich een mooie plek, vooral bij noord- of zuidwind. Op het einde van het speelbos Nossegem bij Zaventem kijk je er uit over de landingsbaan 01/19. Je hebt er ook een goed uitzicht op de bedrijvigheid van de luchthaven. Een fietstocht rond de Nationale Luchthaven is zeker een aanrader. Hou zeker ook eens halt in het gehucht Diegem-Lo dat door luchthaven en autosnelwegen wordt omsloten. Bijzondere plek.

www.toerismevlaamsbrabant.be

3. Groen Lint in Oostende

Op het strand van Middelkerke is het vaak een indrukwekkend zicht om de vliegtuigen voor de luchthaven van Oostende te zien dalen en opstijgen. De fietsroute Het Groen Lint (35 km) brengt je tot heel dicht bij de luchthaven. De mooie en gevarieerde route is in twee richtingen bewegwijzerd en linkt vijftien groenzones rond de Stad aan zee met elkaar. Het Park Nieuwe Koers, waar Rammstein deze zomer optrad, ligt naast de luchthaven. Op www.luchthaven-oostendebrugge.com/spotters/ vind je de twintig spotterlocaties rondom de luchthaven. Die zijn vooral gericht op fotografen die een speciaal vliegtuig willen vastleggen, niet zozeer voor de leek.

www.oostende.be/groenlint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier