48 uur in Brugge en het Brugse Ommeland: snuffelen aan werelderfgoed
Als werelderfgoedstad behoeft Brugge weinig introductie. Dit weekend herontdek ik niet enkel Brugge, maar verken ik al fietsend het Brugse Ommeland. Het uitgestrekte hinterland bestaat uit een mix van natuur, erfgoed en mysterie. Al fietsend en wandelend geniet ik van de groene long omheen Brugge.
Dag 1
10 uur De auto wordt geparkeerd in de ondergrondse parking van ’t Zand in Brugge en we halen onze huurfiets op bij Ben’s Bike, gelegen pal onder het Concertgebouw.
10.30 uur Via ’t Zand slaan we de Smedenstraat in. De route die we volgen is uitgetekend langs de groene gordel omheen Brugge. Het 55,8 km lange parcours is biljartvlak. De knooppunten: 46, 4, 36, 65, 21, 1, 8, 48, 68, 90, 61, 94, 59, 99, 97, 13, 93, 82, 69, 24, 54, 75, 52, 16, 21, 61, 42, 28, 6, 34, 10, 97, 50, 23, 27, 4 en ten slotte 46.
11 uur We fietsen ontspannen langs het kanaal Oostende-Brugge, waarna we via de polders terug het binnenland intrekken. Onze tocht leidt ons langs diverse kastelen zoals het kasteel Tudor en het kasteel Beisbroek.
13 uur We fietsen over de oude spoorwegbedding van Lijn 58 tussen Brugge en Eeklo, nu omgevormd tot een fietspad in het groen.
14.30 uur Via een polderpassage, arriveren we in Damme, toeristische trekpleister en gezegend met één van de mooiste dorpskernen van België. We snuisteren nieuwsgierig rond in een van de vele pittoreske boekenwinkeltjes.
16 uur Via de Damse Vaart-Zuid en een ommetje langs het Fort van Beieren, gaan we terug richting Brugge.
17.30 uur In Varsenare, op slechts 10 minuten van Brugge, checken we bij B&B Beryl in.
www.beryl.be
20 uur Klaar voor het diner in brasserie Fiston. Chef Pieter en gastvrouw Tatiana pakken uit met een overheerlijke keuken vol verfijnde toetsen.
www.brasserie-fiston.be
Dag 2
9 uur Na het ontbijt is het tijd om te wandelen. We zakken af naar Beisbroek, een stadslong van 100 ha groot aan de rand van Brugge. Centraal een kasteel, met daaromheen bossen. Achteraf nemen we in het kasteel Beisbroek een kijkje in de Volkssterrenwacht Cozmix. In de observatietoren tuur ik door een immense telescoop, in het planetarium trekken we op sterrenjacht.
www.cozmix.be
12 uur Lunchtime. Op het buitenterras van ’t Oosthof in Snellegem genieten we van een smakelijke lunch.
www.oosthof.be
14 uur Terug in Brugge. Op de Grote Markt bezoeken we Historium, een soort van tijdscapsule waarbij je als bezoeker een tijdreis maakt naar het bruisende Brugge ten tijde van de Gouden Eeuw.
www.historium.be
15 uur Brugge telt 13 unieke stadslocaties die, elk op hun eigen manier, het verhaal van Brugge als werelderfgoedsite belichten. We doen er twee aan, het Groeningemuseum en het Gruuthusemuseum. Het Groeningemuseum staat voor zes eeuwen Belgische kunst op één locatie. Het aanbod gaat van Jan van Eyck, over Hans Memling tot en met hedendaagse toppers als René Margritte en Roger Raveel. In het onlangs volledig gerenoveerde Gruuthusemuseum ligt de nadruk specifiek op objecten uit vijf eeuwen Brugse glorie, met 600 collectiestukken.
www.museabrugge.be
Onze tips
Verdwaal in een 19de-eeuws doolhof
Het neogotisch kasteel van Loppem is gelegen in een feeëriek landschapspark in Engelse stijl. Het kasteel herbergt een indrukwekkende kunstcollectie. Buiten kan je zowaar verdwalen in een doolhof uit de 19de eeuw.
www.kasteelvanloppem.be
Bezoek een binnenschip
Aan het sluizencomplex van Plassendale vind je het sleepschip Tordino, nu omgevormd tot een museumschip. Via een grote collectie binnenvaartobjecten, foto’s, maquettes en boeken, komt de bezoeker alles te weten over dit varend erfgoed en de geschiedenis van de binnenvaart.
www.maritiemdigitaal.com
Beklim een kerktoren
Het dorpje Lissewege is supercharmant en de opvallende stompe kerktoren is één van de vele blikvangers. Wie de toren beklimt, wordt 264 traptreden verder beloond met een weids panoramisch zicht.
www.visitbrugge.be/lissewege
Smullen maar
Wat is meer typisch Belgisch dan frieten en chocolade? In Brugge vind je zowaar het enige frietmuseum ter wereld. Net om de hoek vond het chocolademuseum Choco Story onderdak. Een combiticket kopen is mogelijk.
www.choco-story-brugge.be en www.frietmuseum.be
Tips met kinderen
Kijkboerderij De Pierlapont
De Pierlapont is zoveel meer dan een kinderboerderij, want je kan hier in familieverband een weekendje overnachten. Weinig kans op verveling, want De Pierlapont is een actieve boerderij waar boer Willy zijn gasten maar al te graag uitnodigt om hem te helpen bij het voederen van de vele neerhofdieren. Stoere rakkers gaan met pony Mira op stap, trekken het maïsdoolhof in of spelen een partij boerengolf. Het interactieve Pierlapad zit volgestouwd met uitdagende doe-opdrachten.
Info: www.pierlapont.be
Op expeditie in het Bulskampveld
Bulskampveld is een uitgestrekt landschapspark. Speciaal voor korte beentjes werden in Bulskampveld vijf boslussen van ongeveer 2,5 km uitgetekend. Dolle pret verzekerd, want iedere wandeling is ingevuld als een expeditietrip vol klim-, ravot- en rollebolmomenten. Elke wandeling is thematisch ingekleurd. In Expeditie Nieuwenhovebos beland je in de bronstijd. Onderweg wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld met leuke uitdagingen zoals een plantensoepje maken.
Info: www.landschapspark-bulskampveld.be/expedities
Lekker stoer doen
De Kijkuit is het best te omschrijven als een avonturenpark vol viriele uitdagingen voor jong en oud. De Kijkuit is gelegen langs het kanaal Gent-Brugge. Vandaar een breed outdooraanbod dat een mooi evenwicht presenteert tussen diverse watersporten – als kajak, pedalo en SUP – en uitdagende landactiviteiten als een touwenparcours, een death ride of een klimmuur. Je kan hier ook mountainbikes huren en de wijde natuur intrekken.
Info: www.dekijkuit.be
Nog meer vakantie-inspiratie vind je op www.dezondag.be/verrassend-vlaanderen. Volgende week houden we halt in de Limburgse Kempen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier