De Tour d’amour in Lommel daagt koppels uit elkaar beter te leren kennen. (foto Toerisme Lommel)

3 x zoektochten in de natuur

In de zomervakantie schieten de zoektochten als paddenstoelen uit de grond. Het succes ervan inspireerde routemakers om ook permanente zoektochten in te richten. Zo geef je een extra dimensie aan je wandeling.

1. Knooppunten in Puyenbroeck

Provinciaal Domein Puyenbroeck is een behoorlijk groot landschapspark in het Oost-Vlaamse Wachtebeke. Via wandelknooppunten van het wandelnetwerk Moervaartvallei kan je het domein tot in de puntjes verkennen. Niets leuker om dat in een kwis te verpakken.

De zoektocht begint al aan knooppunt 1 aan de hoofdingang, net voorbij het onthaal. Bij een verkeerd antwoord word je de verkeerde kant opgestuurd. Wie alle antwoorden steeds juist heeft, creëert zo een route van 6,2 kilometer. Wie de tocht met kleine kinderen doet, kan gemakkelijk inkorten. Alvast één tip om de route aan te vangen: je passeert onderweg de grote speeltuin van het provinciedomein, een uitkijktoren, een hangbrug en het Levend Erfgoedpark. Wie er niet genoeg van krijgt, kan ook in de Kalkense Meersen en het Drongengoedbos een gelijkaardige wandelknooppuntenzoektocht ondernemen.

www.routen.be

2. Leer je partner kennen in Lommel

Natuurgebied Meysterbergen bestaat uit heide en bos. Het is één van die minder bekende natuurparels rondom Lommel waar rust en stilte hangt. De ‘Tour d’amour’ (3,5 km) speelt zich volledig in dit gebied af. De wandeling start aan maatwerkbedrijf Biehal (Stationsstraat 206) waar je ook een gratis brochure kan krijgen. Onderweg krijg je twaalf opdrachten voorgeschoteld die je als koppel kan volbrengen en, zoals de perstekst belooft, je dichterbij elkaar zal brengen. De wandeling is geschikt voor prille verliefdheden en langdurige relaties, voor pubers met de eerste vlinders en senioren die met elkaar vergroeid zijn.

www.toerismelommel.be

3. Met Blob in de Leiestreek

Blob is een bijzondere mascotte in de Leiestreek in West- en Oost-Vlaanderen. In de meest uiteenlopende natuurgebieden heeft hij vrienden waarmee hij tot nu toe al 19 avonturen beleefde. De folders zijn gratis beschikbaar in alle toeristische diensten van de Leiestreek. De zoektochten richten zich op gezinnen met kinderen jonger dan twaalf jaar.

Elke gemeente in Zuid-West-Vlaanderen heeft zijn eigen Blob-avontuur. De lusvormige wandelzoektochten zijn ongeveer 2 tot 4 kilometer lang en bieden speelse opdrachten over planten, dieren, geschiedenis en erfgoed. Het is een leuke en creatieve manier om je kinderen in beweging te krijgen.

Eind deze maand worden nog twee nieuwe zoektochten uitgebracht, één in de Rietmeers in Wervik en één in het centrum van Menen.

www.toerisme-leiestreek.be/blob

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier