De kreken van Oostende zijn ontstaan na het doorbreken van de duinen door de geuzen. (foto Westtoer) © Jan D_Hondt

Op stap in de geschiedenis van Vlaanderen

Onze geschiedenis bepaalt hoe het landschap er vandaag uitziet. Veel wandelingen zijn genoemd naar historische gebeurtenissen of personages die ooit een stukje van het verleden naar hun hand hebben gezet. We pikken er lukraak drie wandelingen uit.

1. Pepijnwandeling in Landen

Boeken staan vol over de Romeinen en de hoge middeleeuwen, maar over de vroege middeleeuwen is wat minder bekend. Eén van de grote figuren van die tijd was Pepijn van Landen (580-640), hofmeier van de Frankische koningen. Hij had zijn domein op wat nu de archeologische site Sinte Gitter in de Raatshovenstraat in Landen is. Hier bevinden zich twee mottes en de fundamenten van de eerste parochiekerk van Landen, genoemd naar Gertrudis, de dochter van Pepijn. De site is gratis te bezoeken na reservatie bij de Dienst Toerisme. Er loopt ook een blotevoetenpad langs. Van hieruit kan je je ook wagen aan de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Pepijnwandelroute (9 km). Je passeert onder meer een Gallo-Romeinse grafheuvel die vroeger verkeerdelijk werd aanzien als de grafheuvel van Pepijn.

www.toerismevlaamsbrabant.be

2. De Oostendse krekenwandelroute

We maken een sprong van tien eeuwen in de tijd. Vanaf 1566 woedt in Vlaanderen een oorlog tussen de Spaanse katholieke machthebbers en de protestantse geuzen. Tegen 1600 zijn de geuzen heel wat beter georganiseerd. Ze houden Oostende bezet en om de Spanjaarden te verhinderen de stad te benaderen, zetten ze de omgeving blank door de duinen door te breken. Het zeewater zoekt zich een weg door het hinterland en creëert prachtige kreken die jarenlang onderhevig zijn aan het spel van eb en vloed. Ook in het Waasland weten de geuzen zo de opmars van de Spanjaarden tegen te houden. De Oostendse Krekenwandelroute (14,9 km) neemt je helemaal mee in dit verhaal. De met zeshoekige bordjes bewegwijzerde wandeling start aan Kinderboerderij De Lange Schuur (Stuiverstraat 599) in Oostende.

www.visitwestvlaanderen.be

3. Jan De Lichtewandeling in Velzeke

Vorig jaar werden een aantal infozuilen onthuld op de Jan de Lichtewandeling (9,6 km) in Velzeke. Deze bendeleider werd onsterfelijk na de roman van Louis Paul Boon. Vermoedelijk was de echte Jan de Lichte iets meer misdadiger en iets minder rebellerend tegen het Oostenrijkse gezag zoals Boon het voorstelde. De Lichte werd in 1723 geboren in het lieflijke Velzeke en al in 1748 opgepakt en geëxecuteerd in Aalst. In de overlevering leefde hij voort als een weldoener voor het volk, een Robin Hood die vanuit zijn schuilplaats in de bossen de rijken bestal en uitdeelde aan de armen. De via knooppunten uitgestippelde wandeling start aan het Provinciaal Archeocentrum Velzeke in de Paddestraat. Het dorp lag in de Romeinse tijd op een kruispunt van twee belangrijke wegen.

www.routen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier