Kunst, cultuur en architectuur zorgen voor een boeiende 48 uur in Antwerpen

Antwerpen biedt kunst, cultuur en historie à volonté. Mij hoor je niet klagen, want het aanbod stuitert vrolijk alle kanten uit. Ik trek voor een verlengd weekend richting Scheldestad, met maar een doel: me onderdompelen in een bad vol kunst.

Vrijdag

16 uur: Om ten volle van alle kunstschatten te kunnen genieten en mijn voeten wat te sparen, heb ik een huurfiets gereserveerd bij Antwerp by Bike, op een boogscheut van de Groenplaats en vlakbij mijn hotel.

17 uur: Tijd om in te checken in mijn hotel. Ik logeer in De Witte Lelie, een 4*-boetiekhotel vol kunst en gracieuze klasse. Drie 17de-eeuwse woningen werden omgevormd tot een kleinschalig hotel dat slechts 10 suites en kamers telt. De stijlvolle inkom en de twee kunstzinnige zitkamers bezorgen je als gast bijna het gevoel om bij goede vrienden te logeren. Iedere kamer is uniek ingericht door de eigenares.

20 uur: De historische Handelsbeurs is een van de mooist gerenoveerde gebouwen van Antwerpen. Hier vind je ook Fiera, een trendy restaurant dat voluit de pure keuken promoot, dit met een verleidelijke kaart die klassiekers van over heel de wereld in een eigen jasje presenteert. Ook de setting en de relaxte loungemuziek weten me te bekoren.

Zaterdag

9 uur: Ik profiteer van het mooie weer om buiten te ontbijten in de binnentuin van De Witte Lelie.

10 uur: Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, kortweg KMSKA, heropende pas in 2022, na een renovatiebeurt van maar liefst 11 jaar. Maar het resultaat is werkelijk spectaculair. Oogde de vroegere indeling – met de focus op klassieke werken uit de 15de tot 18de eeuw – wat belegen, dan is de nieuwe opstelling een openbaring, een knappe mix van oud en nieuw, met Ensor als verbindende factor. Wauw.

Antwerpen ontdekken op twee wielen is een echte aanrader. (foto Visit Antwerpen)
Antwerpen ontdekken op twee wielen is een echte aanrader. (foto Visit Antwerpen)

12.30 uur: Van het KMSKA fiets ik door naar het FOMU, of het Fotografiemuseum. Beide musea zijn gelegen op het Zuid, een van de mooiste en meest hippe buurten van Antwerpen. Hier vind je zowel trendy koffiebars als franjeloze restaurants, gezellige shoppingstraten en moderne galeries.

14.30 uur: Aan toonaangevende galeries geen gebrek in Antwerpen. Ik pik er één uit, de Tim Van Laere Gallery, misschien wel de meest stijlvolle galerie van Antwerpen en omstreken. Hier moderne kunst in zijn meest brede zin van het woord, dus zowel beeldhouwkunst, schilderkunst, video, installaties en fotografie. De galerie bevindt zich in een strakke nieuwbouw op het Zuid.

16 uur: Via de Schelde en Het Nieuwe Zuid fiets ik naar het Middelheimpark. Dit park is volgestouwd met een fascinerend aanbod aan beelden van onder andere Rodin, Rik Wouters en Panamarenko. Het gelijknamig museum – gratis overigens – laat ik wegens tijdsgebrek links liggen. Ik fiets kriskras door het park, en realiseer me al snel dat ik beter een parkplan had meegenomen.

Een fietstocht langs iconische landmarks mag niet ontbreken”

20 uur: RAS staat voor Restaurant aan de Stroom. Veel duidelijker kan een omschrijving niet zijn. Daterend uit de 19de eeuw zijn de legendarische Zuiderterrasgebouwen in de jaren 90 van de vorige eeuw heropgebouwd door bOb van Reeth. Het resultaat mag gezien worden: dit is een iconische plek waar food, design en kunst centraal staan. Ik diner stijlvol op het indrukwekkende terras met zicht op het water.

Zondag

10 uur: Na mijn ontbijt in De Witte Lelie begeef ik me naar de Nationalestraat, volgens mensen die het kunnen weten dé meest modieuze straat van Vlaanderen. Hier bezoek ik het MoMu ofte het Modemuseum. Ik bewonder de permanente collectie en ben onder de indruk van de tijdelijke expo rond de iconische fotograaf Man Ray. Deze expo loop nog tot 13 augustus.

In het Middelheimpark fiets ik tussen de kunstwerken. (foto Lucid)
In het Middelheimpark fiets ik tussen de kunstwerken. (foto Lucid)

12 uur: In Antwerpen hebben alle kunstmusea een afkorting, ook het Museum voor Hedendaagse Kunst: MUHKA. Een voormalige graansilo werd er getransformeerd tot een strak geconcipieerd museum vol schilderijen, foto’s, video-installaties, sculpturen en zoveel meer. Kortom, de verbeelding aan de macht. Op het dakterras geniet ik van een weids zicht op het Zuid en de Schelde.

14 uur: Ik sluit mijn 48 uur in Antwerpen af met een fietstocht langs enkele iconische landmarks. Ik freewheel via het Eilandje – met het MAS – naar het Havenhuis, ontworpen door de bekende Brits-Irakese architecte Zaha Hadid. Terugkeren doe ik via de Kattendijkdok-Oostkaai. Daar trakteer ik mezelf op een lokaal biertje in Bar Paniek, een al even chaotische als no-nonsense zomerbar met buitenterras met zicht op het water. (Door Igor Vandenberghe)

Antwerpen: visit.antwerpen.be

Onze tip: bezoek je Antwerpen, dan is een Antwerp City Pass misschien wel handig. Met deze pas heb je voor 24, 48 of 75 uur gratis toegang tot het openbaar vervoer, musea en kerken. Kostprijs is respectievelijk 45, 55 en 65 euro.

Logeren: www.dewittelelie.be

Musea: www.kmska.be, www.fomu.be, www.momu.be, www.muhka.be

Fietsverhuur: www.antwerpbybike.be

Nog meer kunst…

1. De Museumsmeile van Bonn in Duitsland

Bonn, de vroegere hoofdstad van West-Duitsland, is een van de meest onderschatte steden van Duitsland. Gelegen langs de Rijn is de Museumsmeile een absolute aanrader. Hier vind je op een zakdoek enkele van de meest prestigieuze musea van Duitsland, zoals de Bundeskunsthalle en het Kunstmuseum Bonn.

www.museumsmeilebonn.de

2. Louvre Lens in Frankrijk

Als stad is Lens – op 35 km van Rijsel – een ietwat saaie provinciestad, maar met het Louvre Lens telt ze een van de meest vibrerende musea van Frankrijk. De hoofdcollectie is opgevat als een open ruimte waarbij men via een ingenieuze tijdsgalerij doorheen 5.000 jaar kunstgeschiedenis slentert. Indrukwekkend.

www.louvrelens.fr/nl

3. Singer Laren in Nederland

In Laren – schuin tussen Utrecht en Amsterdam – vind je met Singer Laren, een van de mooiste privémusea van Nederland. De collectie focust vooral op de periode 1880-1950, maar bevat ook een stevige collectie hedendaags kunst. In de indrukwekkende tuin ontdekt men een immense beeldencollectie met werk van onder andere Rodin.

www.singerlaren.nl

4. Het KMSK in Brussel

Niet enkel Antwerpen heeft een KMSK, ook Brussel heeft er eentje. En wat voor een: niet minder dan vier musea zijn er samengebracht onder een gezamenlijk dak. Met het Margritte Museum, de Old Masters, het Fin-de-Siècle Museum en het Modern Museum kan je hier gerust een hele dag kunst opsnuiven.

www.fine-arts-museum.be

5. Mu.ZEE in Oostende

(foto’s Bildkraftwerk - Bernd Lammel/LouvreLens - Frederic Iovono/Singer Laren - Jan Buteijn/Igor Vandenberghe/Mu.ZEE - Steven Decroos)
(foto’s Bildkraftwerk – Bernd Lammel/LouvreLens – Frederic Iovono/Singer Laren – Jan Buteijn/Igor Vandenberghe/Mu.ZEE – Steven Decroos)

Gehuisvest in een voormalig grootwarenhuis, is Mu.ZEE in Oostende een van de weinige musea in België die volledig focust op moderne en hedendaagse kunst, meer bepaald van het einde van de 19de eeuw tot het heden. Naast de uitgebreide vaste collectie, zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Deze zomer staat Anna Boch in de kijker.

www.muzee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier