Met water in de hoofdrol: fietsen langs zee, rivier en kanalen…
Fietsen langs water is altijd een aanrader. De Westkustfietsroute (48,5 km) brengt je zowel naar de zee, een rivier als naar een kanaal. Je trekt er best wat tijd voor uit: onderweg doe je verschillende musea en toffe stopplekken aan. Reis je mee?
We starten onze verkenningstocht aan bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne. Hier bezoeken we ook de eerste van maar liefst acht panoramaplatformen die langs de Westkustfietsroute liggen. Dit platform is betalend, maar we krijgen er tegelijk wel de toegang tot de beklijvende expo ‘Sea Change’ bij. Daarna fietsen we de Olmendreef uit en zetten we koers naar het centrum van De Panne. De Kykhill is een stadspark op de flank van een hoge duin. Op de top ligt een uitkijkplatform met zicht op de beschermde Dumontwijk met zijn artnouveau- en artdecovilla’s. Op de Zeedijk genieten zonnekloppers van de zeebries. Via de Houtsaegerduinen fietsen we Sint-Idesbald binnen. Het kunstenaarsdorp is genoemd naar de derde abt van de Duinenabdij in Koksijde. Hier bevindt zich ook het Paul Delvauxmuseum. Het museum ligt vlakbij de route, de weg ernaartoe is aangeduid met pijlen. Ondergronds bevindt zich de grootste verzameling werken van Delvaux bij elkaar. Het bezoek voelt als een intieme ontmoeting met de in 1994 overleden kunstenaar.
Op het Albert I- monument genieten we van het prachtige uitzicht”
De strandcabines van Sint-Idesbald worden elk jaar beschilderd door kunstenaars. Dit jaar is het thema ‘Leven in de duinen’. Wat verderop in Koksijde houden enkele kinderen een straatrace met billenkarren. Via het sfeervolle shoppinghart van Koksijde trekken we naar de duinen. De stevigste klim van de dag is die naar de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin aan zee. Het uitzicht op de waterrijke duinen is prachtig. Het is ook genieten in de duinen van natuurreservaat Doornpanne, die in bloei staan. Via de residentiële villawijken rond Oostduinkerke fietsen we naar het Hannecartbos, waar Shetlandpony’s grazen. Aan de uitgang van het bos gaan we links over de hoge duinen. De Westkust kreeg zijn huidige uitzicht pas tussen de 16de en 19de eeuw. In de vroege middeleeuwen was dit nog één groot getijdengebied met een krekenstelsel.
Rustende zeehonden
De terrasjes op de Zeedijk van Nieuwpoort zitten goed vol. We fietsen even het Westerstaketsel op, die bijna een halve kilometer in zee steekt. Hier mondt de IJzer uit in zee. We volgen de rivier echter landinwaarts via de wandel- en fietspromenade. Tot tweemaal toe is er een uitkijkplatform ingericht. Wanneer we het eerste platform beklimmen, een houten paviljoen met wenteltrap, worden we beloond met een schitterend zicht op een tiental zeehonden, rustend op het strand van het natuurreservaat aan de overkant van de rivier. De kleurrijke windvanen van het kunstwerk Le Vent souffle oú il veut kijken allemaal dezelfde richting uit. Zeilboten varen er continu langs. Erachter ligt de grootste jachthaven van West-Europa. Naast de Vismijn rust een vissersboot. Enkele mannen maken zich klaar om weer uit te varen. We fietsen rond het sluizencomplex Ganzenpoot. De vernuftige constructie speelde een cruciale rol bij de onderwaterzetting van de IJzervlakte in de Eerste Wereldoorlog. In het bezoekerscentrum Westfront onder het Koning Albert I-monument wordt met foto’s, filmpjes en tientallen voorwerpen deze bijzondere geschiedenis blootgelegd. We maken van de gelegenheid gebruik om de betonnen trappen te beklimmen tot boven op de rondgang, waar we een prachtig uitzicht hebben over de polders en de IJzermonding.
Langs de linkeroever van de IJzer zien we regelmatig rode en blauwe hekkens. Rood duidt op de Duitse linies, blauw op de Belgische linies van de Eerste Wereldoorlog. Beide legers lagen akelig dicht bij elkaar. In Ramskapelle draaien we weg van de IJzer en genieten we van prachtige vergezichten over de polders. De Frontzate, een voormalige spoorweg, brengt ons opnieuw naar Nieuwpoort. Rondom het provinciedomein Koolhofput vind je toffe picknickplekken. We gaan linksaf en volgen het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, gegraven door de Spanjaarden in 1630. Het terras van Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart in Wulpen nodigt uit tot een pauze.
In Veurne zoeken we links van de Grote Markt de Sint-Niklaaskerk op. We hebben nog jus genoeg over om de 214 trappen tot boven te beklimmen. Er wacht een machtig uitzicht over de polders rondom de stad. Buiten het centrum sluiten we weer aan op het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke dat we verder stroomafwaarts volgen. Het gejoel op de achtbaan van Plopsaland is alsmaar duidelijker te horen naarmate we Adinkerke naderen. Daar fietsen we evenwijdig aan de tramlijn tot we opnieuw aan ons startpunt uitkomen.
Praktische info
De Westkustfietsroute is 48,5 km lang.
Parking: Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne.
Openbaar vervoer: Treinstation Adinkerke (De Panne) ligt langs de route.
De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met opschrift ‘Westkust’.
Nog meer water …
1. Opgepast, je kan nat worden!
Tussen de bossen van Herentals ligt Hidrodoe. Dit grote waterdoepark laat jong en oud kennismaken met de rijke wereld van het water. Waar gaat het naartoe? Wat kan je ermee doen? Waar wordt het voor gebruikt? Hidrodoe zet aan om alles vooral zelf uit te testen en te gebruiken. Er is zelfs een 4D-film over water.
Waterdoepark Hidrodoe in Herentals, www.hidrodoe.be
2. Voor adrenalinezoekers en zonnekloppers
Op en rond de vijver van recreatiepark De Lilse Bergen valt veel te beleven. Het aquapark is er voor adrenalinezoekers, de zwem- en plonsvijver voor zonnekloppers en speelvogels. In de watersportzone kan je suppen, kajakken en waterfietsen. Je kan er ook kamperen of origineel overnachten in één van de unieke vakantieverblijven. Recreatiepark De Lilse Bergen in Gierle, www.delilsebergen.be
3. Kamperen op het water
Sailcenter Limburg ligt aan de Maasplassen in Ophoven bij Kinrooi. Hier kan je een Treibgut huren, een gemotoriseerd vlot voor vier of vijf personen. Er is weinig luxe aan boord, maar het vlot heeft wel alles in huis om even een weekend te ‘ontkoppelen’. Je gooit het anker uit op een plek die jou bevalt. Wedden dat je zal slapen als een roosje?
Sailcenter Limburg in Ophoven, www.sailcenterlimburg.com
4. Zilveren werelderfgoed
Die Nederlanders weten wel hoe ze attracties moeten maken van hun door Unesco erkend werelderfgoed. Kinderdijk boven Rotterdam, dit jaar 25 jaar erkend als Unesco Werelderfgoed, is daar een goed voorbeeld van. De 19 molens van Kinderdijk zijn gebouwd rond 1740 om het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen.
De molens van Kinderdijk, www.kinderdijk.nl
5. Genieten in een drijvende tank
Met Dobbero pakt de Leiestreek uit met een nieuw event. Al dobberend in je tank geniet je van minivoorstellingen, drankjes en lekkere streekproducten. Afspraak op 19 augustus aan de Oude Leiearm bij de Sluizenkaai in Menen, op 9 september in Domein Ter Borcht in Meulebeke en op 17 september aan de Oude Scheldearm in Avelgem.
Dobbero in Menen, Meulebeke en Avelgem, www.toerisme-leiestreek.be/watersferen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier