48 uur aan de Kust: de zee, billenkarren én veel groen

In de Oostendse kreken vliegen watervogels af en aan. “Nooit geweten dat deze bijzondere plek bestaat”, zegt één van onze reisgenoten. We zoeken tijdens deze 48 uur aan de kust het groen op en beleven pure nostalgie op de billenkar.

Dag 1

10 uur: In het James Ensorhuis stap je bijna letterlijk door het hoofd van de bekende Oostendse kunstenaar. Zijn woning was tegelijk ook zijn atelier en is volgestouwd met bijzondere details waarbij we meer inzicht krijgen in zijn leven. Vooral in de Blauwe Kamer komen we ogen tekort.

www.ensorstad.be

12 uur: Vlakbij bevindt zich Gastrobar Sam waar we enkele tongstrelende Noordzeegerechten delen voor de lunch. Na de lunch nemen we de kusttram naar onze volgende bestemming.

13.30 uur: Provinciedomein Raversyde heeft niet alleen een tof speel- en ravotbos, je kan er ook musea bezoeken. Wij doen er het archeologisch museum Anno 1465 aan over de opgravingen van vissersdorp Walraversijde. Het openluchtmuseum over de Atlantikwall is voor een volgend bezoek, daar hebben we minstens anderhalf uur voor nodig.

www.raversyde.be

14.30 uur: In het provinciedomein start ook de bewegwijzerde fietsroute ‘Groen Lint Oostende’ (35 km). De route verbindt vijftien groene zones rondom de stad aan zee. We passeren echt verrassende plekken, zoals de ‘Tuinen van Stene’ waar we niet enkel het ‘geschiedenisverhaal’ krijgen, maar ook hoe de stad evolueert naar een duurzamere aanpak.

17 uur: Check-in op camping Veld & Duin in Bredene, waar we een chalet hebben gehuurd. In ons eigen keukentje maken we spaghetti klaar terwijl de kinderen het speelplein uittesten. De zee en de duinen liggen vlakbij, ideaal om ’s avonds nog wat uit te waaien.

www.veldenduin.be

 

 

 

 

Dag 2

10 uur: Na een heerlijk ontbijt met verse pistolets trekken we naar Middelkerke voor een portie onvervalste nostalgie. We huren er een billenkar en merken al snel dat snelheid er niet toe doet. De 5,2 lange billenkarroute passeert alle 17 stripstandbeelden op de Zeedijk. In de Logierlaan trekken we de handrem aan om vanop de Warandetoren het 360°-uitzicht te bewonderen. Enkele zeilboten trekken voorbij. In het binnenland zien we de West-Vlaamse heuvels oprijzen.

11 uur: De gratis zoektocht ‘Het Mariakerkemysterie’ gebeurt met een app. De zoektocht naar het gestolen masker van Ensor start ter hoogte van het kunstwerk Umbra, op de Albert I Promenade. Op een speelse manier leren we de minst bekende deelgemeente van Oostende kennen.

www.visitoostende.be

12.30 uur: Het Koninginnehof ligt op een eiland in het Maria Hendrikapark in Oostende. Lokaal wordt deze plek het ‘Laiterietje’ genoemd. Je vindt er een tof speelplein, gocarts, roeibootjes en een groot terras.

14 uur: Gisteren passeerden we er met de fiets, vandaag willen we de fascinerende Oostendse Kreken te voet ontdekken. De bewegwijzerde wandeling (13,5 km) vertrekt aan kinderboerderij De Lange Schuur. Via het stadsrandbos gaat het naar Zandvoorde en zo komen we bij de kreken uit. Deze grote waterplassen zijn ontstaan door bressen in de dijk geslagen door de watergeuzen tijdens de strijd tegen de Spanjaarden.

17.30 uur: Op de Westelijke Strekdam spatten de golven op de betonblokken uiteen. De spatjes zee zijn verfrissend. Op het einde staat het Monument for a Wullok , een werk van het permanente beeldenpark Beaufort.

Toptip: met de Kustswiper ( www.dekust.be/kustswiper ) bepaal je je eigen profiel. Naargelang het resultaat worden je kant-en-klare kusttrips aangeboden.

Onze tips

Atelier van de kunstenaar: Kunstenaar Nick Ervinck stelde in de kunstkerk van Sint-Pieters-Kapelle bij Middelkerke een eigenzinnige tentoonstelling samen. De kerk opent komende donderdag 1 juli en is een hele zomer lang elke namiddag van 14 tot 18 uur (niet op maandag) gratis te bezoeken.

www.middelkerke.be/toerisme

100 jaar vakantiehuis: Villa Les Zéphyrs in Westende is 100 jaar. Met de expo ‘Een zee van tijd’ geven kunstenaars hun interpretatie van tijd. De villa lijkt van buitenaf weinig speciaal, binnenin heb je ogen tekort. De expo is in de zomer dagelijks open en gratis toegankelijk.

www.middelkerke.be/toerisme

Moderne kunst: Mu.ZEE in Oostende brengt moderne kunst van eigen bodem samen. De Oostendse meesters als Ensor en Spilliaert krijgen er een centrale plek in het bijzondere gebouw dat ooit een iconische supermarkt was. Het museum is in de zomer elke donderdag tot 22 uur open.

www.muzee.be

Openluchtmuseum: Dankzij het streetartproject The Crystal Ship blijft Oostende groeien als één groot openluchtmuseum. Je kan de bijzondere werken gemakkelijk te voet of per fiets aandoen. Het plannetje kan je downloaden of in papieren versie krijgen bij Visit Oostende op het Monacoplein.

www.thecrystalship.org

Met de kinderen

Recreatiedomein Grasduinen: Tussen de campings van Bredene komt het 9 hectare grote recreatiedomein als een verrassing. Het park opende in 2011 en is weinig bekend buiten Bredene. Aan de Klemskerkestraat is een grote speeltuin. Je vindt er verder ook een mountainbikeparcours, verschillende sportvelden en een fit-o-meter. Dankzij een vlonderpad kan je het waterleven in de vijver van heel dichtbij bewonderen. In de zomer is het gebouw met de toiletten en de douches dagelijks open.

Zandstraat 103A, Bredene

Bijenfietsroute: Deze zomer zet Bredene de bij centraal met een bijenfietsroute. De routefolder is gratis te krijgen in het meeting- en eventcentrum Staf Versluys waar de route start. Je passeert tien mooie Bredense plekjes waar het goed toeven is voor de bijen, zoals natuurgebied d’Heye of het bijenhotel aan de Leestuin. Op elke plek moet je een vraag beantwoorden over het bijenvolk. Bij terugkomst krijgen de deelnemende kinderen de Suske & Wiske strip ‘Het blije bijenteam’ cadeau.

www.uitinbredene.be

TikTok in Oostende: Zit je op TikTok? Laat je in Oostende inspireren door de TikTok-crazy-tour. De route brengt je langs tien flashy decors in Oostende waar je toffe TikTok-video’s kunt maken. Per locatie is er een tutorial video waarmee je een dansje kan aanleren en wordt er uitgelegd hoe je kan filmen om het beste resultaat te bekomen. Zwier het resultaat online met de hashtags #loveoostende en #TikTokOostende.

www.tiktokoostende.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier