Weerexpert en Waaslander Jacotte Brokken mocht het project feestelijk lanceren. © gf

Vrouwen in de kijker op belevingsparcours in het Waasland

Toerisme Waasland en de Erfgoedcel Waasland lanceren een belevingsparcours rond ‘Straffe vrouwen van het Waasland’. Ideaal voor een zondagse dagtrip.

Vijf ondernemende historische vrouwen staan in de kijker op evenveel erfgoedsites in Beveren, Lokeren, Sint-Niklaas en Waasmunster. “We doen dat op een belevingsvolle manier, met in het oog springende silhouetten van de vrouwen en infopanelen bij de sites”, zegt Vicky Van Keer van Toerisme Waasland. “We vertellen de verhalen van de vrouwen in de ErfgoedApp, en we zorgen voor drie fiets- en wandelroutes die de sites met elkaar verbinden. Weerexpert en Waaslander Jacotte Brokken is het gezicht en mocht het project feestelijk lanceren. Een belangrijk project, want de geschiedenis is nog al te vaak een mannenzaak. Hoog tijd om ook eens de straffe vrouwen uit het Waasland in de schijnwerpers te zetten. En daar meteen een mooie dagtrip aan te koppelen.” Waar kan je vandaag heen? Kasteel Cortewalle in Beveren zet Isabella Maria Goubau (1707-1742) in de kijker. Hof Ter Welle in Beveren gaat voor Anna Francisca Piers (1664-1751), een vrome zuster die haar leven wijdde aan het onderricht van arme weesmeisjes. Huis Janssens in Sint-Niklaas kiest voor Marie-Thérèse De Decker (1805-1871), een gedreven moeder die het beheer van de textielfabriek Janssens-De Decker waarnam. Kasteel Blauwendael in Waasmunster toont Clara-Maria Cocquyt (1895-ongekend), een vurige dienstmeid. Villa Ter Beuken in Lokeren zet zakenvrouw Anna Cogen (1891-1962) in de schijnwerpers.

Je kan de vijf erfgoedsites apart bezoeken, of je kan er ook een paar aan elkaar koppelen met drie verschillende fietsroutes of wandelingen.

Dit moet je weten

De geschiedenis en de verhalen van de straffe vrouwen heb je nu al gewoon in je zak zitten. De ErfgoedApp is gratis te downloaden via de App Store (iOS) en de Google Play Store. Doen voor je op pad gaat.

Info: www.waasland.be/straffe-vrouwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier