Kijk in een ooievaarsnest zonder de vogels te storen. © Westtoer

Zwin Natuur Park zet zondag 17 maart haar bijzonderste vogelsoort in de kijker

Zwin Natuur Park viert de terugkeer van de ooievaars met een heus Ooievaarsweekend. Tijdens een wandeling met een Zwingids verneem je op zondag 17 maart alles over deze bijzondere vogels. Bovendien kunnen kinderen ook zelf een ooievaar worden.

Het Zwin staat bekend als de internationale luchthaven voor tal van trekvogels, maar één soort springt er toch wel bovenuit en dat is de ooievaar. Nadat de ooievaars bij ons in de 19de eeuw waren uitgestorven, werden ze in de jaren 60 terug in het Zwin geïntroduceerd.

Op vandaag zijn er in ons land een 200-tal ooievaarsparen, het Zwin Natuur Park is een van de belangrijkste broedgebieden in ons land. Om de populatie nog beter op te volgen, loopt in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een zenderproject. De terugkeer van de ooievaars luidt de lente in en dat viert Het Zwin met een Ooievaarsweekend.

Ooievaarstoren

Op zondag 17 maart neemt een parkgids je dan ook graag mee voor een tocht langs de nestpalen. Wil je deelnemen aan deze korte wandeling, verzamel dan om 10, 11, 12, 13, 14 of 15 uur op het onthaalplein van het park. Het natuurpark ziet er toch wat anders uit nu deze fiere vogels terug op de nestpalen hebben plaatsgenomen. Tussen 10.30 en 16 uur kan je doorlopend een bezoek brengen aan de ooievaarstoren. Een Zwingids geeft je uitleg en bovendien kan je in de nesten kijken zonder de vogels te storen.

Er staan ook nog enkele bijzondere activiteiten voor kinderen op het programma. Jonge bezoekers kunnen tussen 11 en 16.30 uur in de boshut luisteren naar het verhaal Stork, of in het kijkcentrum een ooievaarskroon knutselen en zelf een ooievaar worden. Om 14 en 15.30 uur kan je in Teatro Anatomico een lezing over de ooievaar meemaken. (VVHR)

Dit moet je weten

Het Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist, is vandaag open van 10 uur tot 17 uur. De activiteiten van het Ooievaarsweekend zijn inbegrepen in het standaard toegangsticket (14 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen van 6 tot 17 jaar).

info op https://www.zwin.be/nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier