Tip van de week: Fietsen langs street art

De bekendste graffitikunstenaar is ongetwijfeld Banksy. Hoog tijd dat hij ook eens in België toeslaat. Je hoeft niet altijd een bekende galerie of museum binnenlopen om topwerken te zien. Soms hangen ze gewoon in het straatbeeld. Street art is al lang zijn wortels in de hiphopcultuur ontgroeid en mag terecht beschouwd worden als een volwaardige kunststroming.

1. (Bijna) grootste mural van Europa – Vlaams-Brabant

De Street art Tour (21 km) van Visit Halle doet acht graffitikunstwerken aan in Halle, Lembeek en Buizingen. Eén daarvan is Het Betoverde Bos , een mural van maar liefst 2.000 vierkante meter op de muur van golfkartonproducent Pacapime langs het kanaal Brussel-Charleroi in Lembeek. Het is één van de grootste van Europa. Er ging 950 liter milieuvriendelijke verf in. Het werk vertelt het verhaal van enkele kinderen in een betoverd bos die afval vinden waarmee ze origami-dieren maken. Tot hun verbazing brengt een magische spreuk de geknutselde dieren tot leven. Verder vind je nog werken op een droogtoren, het station en een begraafplaats. Gratis plan af te halen in het toerismekantoor, Grote Markt 1, Halle van woensdag tot en met zaterdag.

www.visithalle.be

2. Jaarlijks stadsfestival – WEST-VLAANDEREN

De koningin der badsteden laat zich de laatste jaren ook op een andere manier opmerken. Met The Crystal Ship zijn jaarlijks een rits nationale en internationale street artists aan het werk op muren in de stad. Het stadsfestival vond voor de eerste plaats in 2016. In die zes jaar ontpopte de stad zich tot een gigantische openluchtgalerie. Het ene werk is serieus bedoeld, bij het andere spat de humor eraf. Het ene valt ontzettend op, naar het andere moet je echt op zoek gaan. Een wandel- en fietstocht in en rond de stad ontsluiten al die topwerken. Tijdens de fietstocht ontdek je ook hoe groen Oostende is in zijn buitengebieden. Bij de Dienst Toerisme (Monacoplein 2) kan je een gratis plan afhalen of je downloadt gewoon de gratis app.

www.visitoostende.be

Met ‘The Crystal Ship’ zijn jaarlijks een rits nationale en internationale street artists aan het werk op muren in de stad. (foto Visit Oostende)
Met ‘The Crystal Ship’ zijn jaarlijks een rits nationale en internationale street artists aan het werk op muren in de stad. (foto Visit Oostende)

3. Kleur aan industrieel erfgoed – ANTWERPEN

Rumst is één van die Belgische gemeenten die vermeld worden op de app en website www.streetartcities.com. Rumst begot. Dat zit zo. Iets meer dan tien jaar geleden vonden enkele street artists, ’t klinkt hipper als je dat in het Engels zegt, dat de Rupelstreek met al zijn vervlogen industrieel erfgoed er maar monotoon en grijs uitzag. Tomorrowland was toen nog maar een ééndagsfestival. Ze begonnen muurschilderingen aan te brengen langs de Rupel in Rumst, Niel en Boom en doopten het project Yellow Brick Road . Nu zijn die muurschilderingen al wat vervaagd, maar nog steeds vindbaar. Via de Baksteenfietsroute (39 km) passeer je al die prachtige werken van artiesten als DZIA, Kanter Dhaenens en Reinout De Boeck. Ga dat zien!

www.scheldeland.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier