5 originele tips voor trips in eigen land: fietsverhalen delen

De voorjaarsklassiekers luiden ook het recreatieve fietstoerisme in. Heerlijk om in het weekend in groep of met je partner een rustige fietstocht te beleven, onderweg te genieten van een terrasje en als het even kan ook een museum mee te pikken. In elke provincie vind je fietsbelevingspunten, daar waar routes en fietsverhalen elkaar vinden.

1. Fietsen door het water

Limburg werkt aan zogenaamde fietslandmarks op het knooppuntennetwerk. Achter domein Bokrijk in Genk werd ‘Fietsen door het water’ geopend, waarbij je op ooghoogte van het wateroppervlak fietst. Halverwege dit jaar opent ‘Fietsen door de bomen’ in het Bosland, waarbij je tussen de kruinen fietst. Eind dit jaar opent ‘Fietsen door de heide’ met een gigantische fiets- en voetgangersbrug over de Weg naar Zutendaal in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Adres: Knooppunt 91, Bokrijk, Genk

Info: www.toerismelimburg.be

2. Paterskerk

In september heropent het Wielermuseum op het Polenplein in Roeselare. Het wordt een interactief belevingscentrum en een echte uitvalsbasis voor wielertoeristen. Voorlopig kan je in de vlakbij gelegen Paterskerk terecht voor de tentoonstelling Koers is religie. Tussen 16 en 28 maart worden liefst vijf voorjaarsklassiekers op West-Vlaamse bodem verreden. Via de website www.beleefdekoers.be krijg je tips voor een tof weekendje weg in de kustprovincie.

Adres: Paterskerk, Delaerestraat 33, Roeselare

Info: www.wielermuseum.be

3. Sven Nys Cycling Center

De Kannibaal van Baal leende zijn naam aan het belevingscentrum rond cyclocross. Het is niet alleen een leuk interactief museum. Ondertussen is het centrum ook uitgegroeid tot centraal punt voor al wie met de fiets of te voet de Hagelandse omgeving wil verkennen. Het parcours van de GP Sven Nys staat permanent open voor wie eens goed in de modder wil crossen. Er zijn fietsen te huur.

Adres: Balenbergstraatje 11, Tremelo (Baal)

Info: www.svennyscyclingcenter.be

4. De Velodroom

De Schorre in Boom is twee weekends in juli druk bezet met Tomorrowland, maar de rest van het jaar kan je hier als fietser en wandelaar best een leuke tijd beleven. Met het fietsbelevingspunt De Velodroom wil De Schorre deze ambitie helemaal waarmaken. De uitgebreide wielercollectie van Paul Van Bommel vond er onderdak en je kan er allerlei fiets- en wandeltips krijgen voor een tocht in de Rupelstreek. De Velodroom zal de komende jaren steeds verder worden uitgebouwd als centrale fietsspil in het landschap.

Adres: De Schorre, Schommelei 1, Boom

Info: www.deschorre.be

5. Centrum Ronde van Vlaanderen

Zondag 1 april rijdt de grootste Vlaamse wielerklassieker van het jaar uit. Vanuit Antwerpen fietsen de renners naar de mythische Vlaamse Ardennen, waar ze de ene heuvel na de andere temmen, luid aangemoedigd door duizenden supporters. In het Centrum Ronde van Vlaanderen kan je de meer dan honderd edities van Vlaanderens Mooiste tot in detail herbeleven. Met de website

www.beleefjeeigenronde.be kan je zelf je Ronde-finale samenstellen. Via de website kan je ook de gratis inspiratiegids Koerskoppen bestellen.

Adres: Markt 43, Oudenaarde

Info: www.crvv.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier