Genieten in de ziel van Sardinië

Mysterieuze bouwwerken van meer dan 3.000 jaar oud in een ongerept bergachtig gebied met prachtige kustlijn. Dat beeld typeert West-Sardinië, een verborgen parel waar authenticiteit achter elke bocht te vinden is. Zonder veel moeite word ik verleid.

Onze ontdekkingstocht naar de ziel van het Italiaans eiland Sardinië start op zo’n anderhalf uur rijden van de hoofdstad Cagliari. Dit westelijke deel is ook het ruigste deel van het eiland met een bevolkingsdichtheid van amper 60 inwoners per vierkante kilometer. Ooit was dit het dichtstbevolkte gebied, want het is de plaats waar de Sardijnse beschaving ontstond. De mysterieuze torens verspreid in het landschap zijn hier nog de zichtbare sporen van.

Mijn uitvalsbasis voor vijf dagen is het luxeresort IS Arenas. Hoewel enkele dagen zwembad en strand naar me lonken, kies ik voor een bad van geschiedenis, authenticiteit en heerlijk eten. “Welkom in West-Sardinië. Het is dé plaats voor wie op zoek is naar authenticiteit, natuur en stilte”, zo heet Ilenia Cocco, marketingmanager van het hotel, me welkom.

Een ferme duik in de tijd

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, dus duik ik vol enthousiasme in het verleden. We rijden het binnenland in, terwijl een prachtig landschap met olijfboomgaarden en cactussen aan ons voorbij trekt. Onze bestemming? Twee archeologische sites waar we alles te weten komen over de Nuraghische beschaving. Het heiligdom van Santa Cristina laat mijn mond openvallen van verbazing. De plaats herbergt een kerk, een voormalig dorp en een prachtige brontempel.

In het archeologisch museum van Cabras kijken we reuzen in de ogen”

Onze gids doet de mist wat optrekken rond de mysterieuze stenen torens die we overal in het landschap al opmerkten. Alhoewel … veel is er eigenlijk nog niet geweten van de Nuraghische beschaving. “Meer dan 7.000 bouwwerken, Nuraghi genoemd, liggen verspreid over het eiland. Ze hadden een multifunctioneel karakter, al weten we nog steeds niet exact waarvoor ze dienden. Met religie zijn ze sowieso verbonden, maar naar alle waarschijnlijkheid ook met defensie en astronomie”, legt hij uit. We spreken van de 12de eeuw voor Christus, de bronstijd. Aan de bronnentempel, wijst de gids ons op de vorm: “Het geslachtsdeel van de vrouw. De moeder, het begin van het leven.” Het bouwwerk zit boordevol symbolisme. We dalen de trappen af naar het water. “Twee keer per jaar, op 21 maart en 21 september, worden hier rituelen uitgevoerd om de start van het leven en de hergeboorte te vieren.”

Indrukwekkende toren

Misschien dat een bezoek aan de Nuraghe Losa voor wat opheldering zorgt. De structuur van dit bouwwerk bestaat uit een centrale toren met bastions en drie torens eromheen. Ik ben onder de indruk van de architectuur. “De toren bestaat enkel uit basaltstenen. Zie het als één grote puzzel”, lacht gids Manuela. We stappen de centrale kamer van het gebouw binnen en betreden het terras via de trappen. Wat een heerlijk uitzicht!

Bosa is ongetwijfeld één van de meest pittoreske dorpen van Italië. (foto Getty Images)
Bosa is ongetwijfeld één van de meest pittoreske dorpen van Italië. (foto Getty Images)

Na deze portie geschiedenis roept de lunch. Het middeleeuws dorpje Santa Lussurgiu met het typisch Sardijns restaurant Albergo Diffuso kan me meer dan bekoren. Het dorpje, ooit een gerenommeerd cultureel centrum, staat nu op de kaart voor zijn handwerk, leuke bars en de jaarlijkse paardenrace. Dit laatste event is trouwens nog een overblijfsel van de middeleeuwen.

De opgegraven reuzen

De volgende dag graven we nog iets meer in het verleden van de regio. We zakken af naar het zuiden waar een bezoek aan het Sinisschiereiland op ons programma staat. Ook hier een overvloed aan archeologie, natuur en een prachtige kustlijn. In het archeologisch museum van Cabras kijken we reuzen in de ogen. De eerste van deze standbeelden werden pas in 1974 gevonden. Intussen werden meer dan 5.000 delen opgegraven. “32 reuzen, allemaal strijders, werden intussen al samengesteld. Een huzarenwerk! We hopen tot 44 te komen”, vertelt gids Franco. “We weten nog heel weinig over de reuzen. Wel wordt vermoed dat ze dateren uit de Nuraghische periode en een uiting zijn van macht. Deze opgravingen zijn enorm belangrijk omdat ze onze geschiedenis herschrijven”, legt hij uit.

Franco vergezelt ons naar de punt van het schiereiland in de golf van Oristano. De oude stad van Tharros neemt ons mee door 2.000 jaar geschiedenis. Het is de site van een Punisch-Romeins stadje dat in de achtste eeuw voor Christus gesticht werd door Feniciërs op de plek van een Nuraghisch dorp. Hier treffen we resten aan van tempels, Romeinse baden, torens, een kerkhof … “De plaats is verlaten sinds de 11de eeuw. Slechts een derde ervan is al blootgelegd, vooral uit de Romeinse periode. De site herbergt ongetwijfeld nog ontelbare schatten.” Vooral de prachtige zuilen van de tempel, grotendeels gereconstrueerd, zorgen voor een idyllisch beeld. Net buiten de site genieten we van een aperitief met zicht op het water dat zijn schilderachtige kleurschakeringen tentoonstelt.

Muurschilderingen, leerlooiers en wijn

Op onze laatste dag volgen we de kustlijn naar het noorden. Tinnura, een bijzonder dorpje dat gekenmerkt wordt door muurschilderingen, is onze eerste korte en fotogenieke stop. De kunstwerken beelden het dagelijkse leven uit over de tijd. Hier geen ingehuurde modellen, maar wel de dorpelingen. Adembenemende panorama’s volgen elkaar op als we onze weg verderzetten naar Bosa, één van de meest pittoreske dorpen van Italië. De kleurrijke huisjes en de rivier Temo, die de stad in twee snijdt, zitten hier ongetwijfeld voor iets tussen. Het is een dorp waar sporen van het verleden mooi verweven zijn met het moderne leven. Gids Davidie vertelt ons over de leerlooierijen die het dorp rijk maakten en tal van landheren aantrokken. Getuigen hiervan zijn de statige herenhuizen naast de rivier. Hoog op de heuvel prijkt het Castello Malaspina. De Sa Costa-wijk in de schaduw van het kasteel is met zijn smalle straatjes heerlijk om in te verdwalen. Verlaat Bosa zeker niet zonder te proeven van de malvasiawijn!

Bij terugkeer genieten we van de weg die zich door het gebergte slingert. De grillige kustlijn zorgt door de vele hoogteverschillen voor adembenemende uitzichten. We zijn bijna aan het einde van de trip, maar verlaten de regio niet zonder een bezoekje aan S’ Archittu, een prachtige rotsformatie in de vorm van een boog. Een mooi staaltje natuurkunst.


Praktische info

De regio: www.sardinia360.it

De vlucht: We vlogen met Ryanair van Brussels South Charleroi Airport naar Cagliari (2.10 uur). Tip: Brussels South Charleroi Airport heeft een gloednieuwe lounge waar je in alle rust geniet van heerlijke drankjes en hapjes (28 euro online boeking, 30 euro ter plaatse). www.brussels-charleroi-airport.com

Hotel: Wij sliepen in het 5-sterrenhotel IS Arenas Resort, gelegen middenin een dennenbos op een honderdtal meter van de zee. www.isarenas.it

Eten en drinken: Albergo Diffuso in Santa Lussurgiu (probeer de uitgebreide Sardijnse lunch), Al Galeone in Bosa (mooie ligging op het strand, heerlijke visgerechten), Cantina Giovanni Battista Columbu in Bosa (neem deel aan een wijnproeverij en leer alles over de malvasiawijn).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier