Samen met Kuifje een fascinerende tocht doorheen de wereld van de trein maken

Altijd al was de trein een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars. De NMBS heeft dan ook vaak een beroep gedaan op talentrijke ontwerpers om de wereld van de spoorwegen uit te beelden of weer uit te vinden.

Ter gelegenheid van de eerste tijdelijke tentoonstelling die in Train World wordt georganiseerd, heeft de NMBS besloten eer te bewijzen aan Hergé, een van de grootste Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw.

kuifjeDe avonturen van Kuifje zijn altijd doorspekt met actiescènes. Ze zijn dan ook een van de belangrijke componenten in Hergés populaire stripreeks. Om zijn doel te bereiken, zette de tekenaar alle middelen in. Ook vervoermiddelen!

Train World is dé ideale plek om de symbiose tussen de fascinerende treinwereld en de avonturen van Kuifje te ontdekken.

De ontdekkingstocht begint al op het Prinses Elisabethplein waar een ketelwagen in de kleuren van de bekende Loch Lomond-wagen staat te pronken.
Originele platen uit de albums Kuifje in het land van de Sovjets, Kuifje in Amerika, De blauwe Lotus, De Zwarte Rotsen, … maar ook covers van het weekblad Le Petit Vingtième en advertenties vormen de kern van de tentoonstelling. De Brusselse ketjes Kwik en Flupke mogen natuurlijk niet ontbreken.

Het tweede deel van de tentoonstelling loopt doorheen de permanente scenografie in Train World. Kuifje en zijn kompanen palmen onmiddellijk de schitterende lokettenzaal van het station Schaarbeek in, waar het bronzen standbeeld van Kuifje en Bobbie van Nat Neujean de blikvanger is.

In de moderne hall staat de documentatie van Hergé centraal. Uit tal van verzamelmappen, die al door zijn vader werden aangelegd, distilleerde hij ‘zijn’ perceptie van de realiteit. Een aantal ludieke interventies en filmfragmenten ronden het geheel af.

 

Train World – station Schaarbeek – nog tot 16 april 2017

Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari
Inkom: 10 euro. Jongeren (<26 jaar) en senioren (> 65jaar): 7,50 euro. Groep (vanaf 15 personen): 8,50 eur per persoon
B-Dagtrip: trein en toegang in één voordelig biljet
Te koop in alle stations of op www.detrein.be

De tentoonstelling Kuifje in Train World is een gemeenschappelijk ontwerp van het Hergé Museum, Train World, François Schuiten, Expoduo en de Dienst van het Historisch Patrimonium van de NMBS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier