Ontdek de vijf lekkerste musea van Vlaanderen
De feestdagen zijn net achter de rug en hier zijn we alweer met een bijdrage over lekker eten. Vlaanderen telt een groot aantal voortreffelijke culinaire musea. En dan hebben we het nog niet over de bezoekerscentra van brouwerijen en koekjesfabrieken. Marijn Follebout van Verrassingen om de hoek verklapt zijn favoriete adresjes.
1. Hopmuseum Poperinge
In een prachtig gebouw waar ooit hop werd gewogen en gekeurd, huist nu een vijf verdiepingen hoog museum. De Poperingse hop is sinds de revival van de streekbieren een veelgevraagd product. In het rijk geïllustreerde en interactieve hopmuseum speelt het bier een even belangrijke rol. Aanrader is een degustatietour (voor groepen – 10 euro per persoon) te boeken. Vanuit het Hopmuseum vertrekken verschillende fietsknooppuntroutes in teken van de hop en het bier.
Adres: Gasthuisstraat 71, Poperinge
Volwassenen betalen 6 euro
Info: www.hopmuseum.be
2. Witloofmuseum Kampenhout
In de zomer van 2018 verhuist het Witloofmuseum naar het centrum van Kampenhout. Nu huist het nog in de voormalige Tuinbouwveiling, een unieke kans om een veiling van binnenuit te verkennen. Het Witloofmuseum focust verder ook nog op de ontstaansgeschiedenis van het witte goud, halfweg de negentiende eeuw, en waarom in Midden-Brabant meer dan elders witlooftelers actief zijn. Ook het verschil tussen de traditionele grondteelt en de hydrocultuur wordt haarfijn uit de doeken gedaan.
Adres: Leuvensesteenweg 20, Kampenhout
Volwassenen betalen 2,5 euro
Info: www.witloofmuseum.be
3. ’t Grom Sint-Katelijne-Waver
Het groentemuseum ’t Grom ontwaakt op 11 februari uit zijn winterslaap. In dit museum in de historische Midzeelhoeves staat gezonde voeding centraal. Schoolreizen strijken hier graag neer om de handen uit de mouwen te steken. Het groentemuseum ligt niet toevallig in Sint-Katelijne-Waver. Dit is de streek van de serreteelt. De vaste tentoonstelling focust onder meer op het ontstaan van de serreteelt, op uitvindingen die in deze regio hebben plaatsgevonden en de niet-aflatende ijver van de sector om gezonde voeding op het bord van de consument te brengen.
Adres: Midzelen 25a, Sint-Katelijne-Waver
Volwassenen betalen 5 euro (voor vaste tentoonstelling)
Info: www.tgrom.be
4. Jenevermuseum Hasselt
Toen aartshertogen Albrecht en Isabella begin zeventiende eeuw het stoken van brandewijn verboden, ontsprong Hasselt de dans omdat het toen tot het Prinsbisdom Luik behoorde waar de aartshertogen geen zeggenschap hadden. Hasselt werd (en is!) de Jeneverhoofdstad van de Lage Landen. Elk bezoek aan dit rijk geïllustreerde Jenevermuseum eindigt met een degustatie van een in het museum zelfgestookte borrel.
Adres: Witte Nonnenstraat 19, Hasselt
Volwassenen betalen 7 euro
Info: www.jenevermuseum.be
5. Choco-Story Brugge
In Brugge vind je het Frietmuseum, het Beer Museum en dus ook het Chocolademuseum. Buitenlandse gasten smullen van deze drievuldigheid. Choco-Story focust op de geschiedenis vanaf de ontdekking van cacao bij de Maya’s tot het succesvolle exportproduct zoals het vandaag is. Het museum gaat ook de rol van chocolade na in de beschaving doorheen de eeuwen. Eerst werd het verguisd, later was het een populaire drank aan koningshoven in Europa.
Adres: Wijnzakstraat 2, Brugge
Volwassenen betalen 8 euro
Info: www.choco-story.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier