Leuke plekken met natuur in de hoofdrol: heerlijk wroeten in de aarde

De natuur biedt zoveel mogelijkheden en thema’s. Vandaag smijten we al die thema’s op een hoop en stippen we toffe zaken aan waarbij de natuur als inspiratie dient. Had jij ooit al gehoord van Krui’wandelen?

1. West-Vlaanderen – Speuren in het bos

In provinciedomein Palingbeek in Ieper kan je een heus bosbrevet halen. Schaf je in het bezoekerscentrum de zoektocht ‘word mini-ranger van Palingbeek’ aan. Onderweg krijg je 7 toffe opdrachten waardoor je het bijzondere bos beter leert kennen. De gezinszoektocht is geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Je vindt in het bezoekerscentrum nog heel wat andere zoektochten voor alle leeftijden, zoals een digitale speurtocht met de virtuele ranger Marie via Facebook Messenger.

www.west-vlaanderen.be/palingbeek

2. Oost-Vlaanderen – Beroemde eendenkooi

Het bezoekerscentrum Donkmeer in Berlare is gratis toegankelijk. De geschiedenis, fauna en flora van het grote meer worden er belicht. Het meer is pas eind 18ste eeuw ontstaan na turfwinning. Nog tot eind maart loopt hier een tentoonstelling van natuurfotograaf Rudi Van Onderbergen. Veel van zijn foto’s werden in de regio genomen, zoals aan de eendenkooi naast het Donkmeer en de Kalkense Meersen. Het bezoekerscentrum is elke dag open van 13.30 uur tot 17 uur.

www.vzwdurme.be

3. Vlaams-Brabant – De tuin van de schilder

Het 5 hectare grote domein van schilder-boer Felix De Boeck in Drogenbos is vrij toegankelijk. Tijdens de week werkte hij op zijn 5 hectare grote domein en op zondag schilderde hij. In het domein vind je een hoogstamboomgaard, een kruiden- en moestuin en een bakoven waar hij zelf zijn brood bakte. Binnenkort wordt hier ook speelnatuur geplaatst. Natuurdomein Het Moeras grenst aan de tuin van De Boeck.

www.felixart.org

4. Antwerpen – Kriebelbeesten

In het bos achter Technopolis in Mechelen krioelt het van de reuzegrote kriebelbeesten. Ze zijn tot in de kleinste details uitgewerkt. Op het wandelpad passeer je een sissende kakkerlak, een bosmier van vijf meter groot, een bidsprinkhaan, een hoofdluis… Wetenschappers verlieten hun kamp en aan jou om uit te vissen waarom. De wandeling is dus een queeste en ondertussen steek je heel wat op over de insectenwereld. Het bos is elke woensdagnamiddag, zaterdag en zondag en tijdens schoolvakanties open. Een ticket kost 8 euro en is los te kopen van je toegang tot Technopolis.

www.technopolis.be

5. Limburg – Krui’wandelen

De Alfonsinehoeve in Hopmaal staat niet alleen garant voor heerlijk hoeveijs, ze weten er ook verdomd creatief uit de hoek te komen. Hun nieuwste uitvinding is de gepimpte kruiwagen. Kinderen of een volwassene nemen plaats in de met jute en stro beklede kruiwagens en vervolgens trek je op pad via een vooraf uitgestippelde wandeling. Er is zelfs een gemotoriseerde versie beschikbaar. Onderweg kan je halt houden voor een heerlijke picknick.

www.alfonsinehoeve.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier