De oude ruïnes van de abdij van Orval leveren fotogenieke beelden op. (foto Getty Images) © Studio-Annika Getty Images/iStockphoto

3 x abdijen waar je monniken kan ontmoeten

Dankzij erfgoedorganisatie Herita kunnen we binnenkort een kijkje nemen in de Abdij Roosenberg in Waasmunster. Er zijn wel meer abdijen die je kan bezoeken en waar je kans maakt één van de bewoners te ontmoeten.

1. Indrukwekkende plafonds (Vlaams-Brabant)

In de Abdij van Park aan de rand van Leuven wonen nog twee norbertijnen. De orde woont er al sinds 1129. Parcum, een museum over de geschiedenis van de abdij en het religieuze leven in Vlaanderen, bevindt zich naast de abdijkerk in een deel van de abdij. Dankzij een jarenlange restauratie kunnen we opnieuw het prachtige stucwerk en de eeuwenoude muren bewonderen. Het museum bestaat uit wisselende thematentoonstellingen en een vaste opstelling op zolder. Verder stap je er door het appartement van de abt, bewonder je de barok ingerichte refter en de glas-in-loodramen in de pandgang. De ramen zijn erkend als Vlaamse topstukken. Het hart van de abdij is de bibliotheek op de eerste verdieping waar je in ligzetels het stucwerkplafond kan bekijken. Op de site vind je ook een brasserie en in de Tiendenschuur huist een korte ketenwinkel van De Wikke.

www.parcum.be

2. Abdij van bier en kaas (Namen)

De Abdij van Maredsous is voorzien op veel bezoekers. Links van de grote parking bevindt zich de neogotische abdijkerk, een kunstwerk van de West-Vlaamse architect Jean Bethune wiens zoon Felix er pater was. In de kerk staat altijd wel een expo opgesteld. Het gedeelte daarnaast is enkel toegankelijk met een gids en bevat de abdij zelf met de privévertrekken van de benedictijnermonniken en de tuin. Aan de andere kant van de parking ligt het onthaalcentrum Sint-Jozef. Je kan er bier en kaas degusteren. Hier starten ook de gegidste rondleidingen in Frans en Nederlands. Je kiest er ofwel voor een bezoek aan de abdij, ofwel voor de smaaktour waarbij je ook het kaasmuseum en de gloednieuwe microbrouwerij aandoet. Aan het onthaalcentrum starten zes bewegwijzerde wandelingen door de mooie omgeving. Stap verderop zeker ook eens binnen in de abdijkerk van Maredret. Ze verkopen er zelfgemaakte producten.

www.tourisme-maredsous.be

3. Prachtige omgeving (Luxemburg)

Als we het over proeven hebben, mogen de cisterciënzers niet ontbreken. De abdij Notre-Dame d’Orval in de Gaume is opgericht in 1132. Het gebouw werd verschillende keren verwoest en weer opgebouwd tot de Franse bezetting de doodsteek gaf. Pas vanaf 1926 werd werk gemaakt van een nieuwe abdij. Om dat te bekostigen, verkochten de monniken kaas en bier. Het was het begin van een succesverhaal. In het klooster kan je niet binnen, maar er valt genoeg te ontdekken zoals de ruïnes van de oude kerk, de beroemde smederijen die ooit Europese top waren en vooral het natuurgebied achter de abdij waar Highlandrunderen grazen. Het natuurgebied strekt zich uit over de grens met Frankrijk en je kan er prachtige wandelingen maken.

www.orval.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier