3 x musea langs de Groene Wandeling
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft verrassend veel groen in huis. Dat wordt in de verf gezet met de Groene Wandeling (60 km), een bewegwijzerde wandeling door stadsparken, het Zoniënwoud, bruisende stadswijken en koninklijke tuinen. En met een aantal toffe musea langs de route.
1. Het Atomium op de Heizel
Net voorbij de koninklijke tuinen blijft de Groene Wandeling aan de rand van de Heizel hangen. Het Atomium ontvangt elk jaar 800.000 bezoekers, dat maakt het de populairste attractie van Brussel. In een aantal bollen zijn tentoonstellingen of belevingsplekken ingericht. Zo gaat komende woensdag ‘Echoes of Distant Lights’ in première in één van de bollen. De lichtinstallatie neemt je mee door de wonderen van het heelal. Het 103 meter hoge Atomium is gebouwd voor de wereldententoonstelling van 1958. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze uitvergrote kristalstructuur van ijzer met zijn negen bollen zes maanden zou blijven staan. We zijn ondertussen 66 jaar verder… Op de Heizel vind je verder ook nog Mini-Europa en het Planetarium.
2. Train World in Schaarbeek
De Groene Wandeling hoef je niet in één keer te stappen. Er zijn, met uitzondering van het Zoniënwoud, heel wat haltes van het openbaar vervoer op de route. Het station van Schaarbeek is een ideale startplek. Naast het station heb je Train World, het museum van de treinen in België. Het museum staat vol historische rijtuigen die elk een eigen rol hebben gespeeld in het leven van heel veel mensen. Je ontdekt er hoe de spoorwegen hebben bijgedragen tot het invoeren van een uniforme tijd over heel België, voordien was dat allesbehalve vanzelfsprekend. Er staan stoomlocomotieven en kunstwerken, er komen verhalen tot leven en zelf mag je ook wel eens de knoppen bedienen. In de expo ‘Van schets tot trein’ nemen we een kijkje op de tekentafel van beroemde kunstenaars als Paul Delvaux, François Schuiten en Henry van de Velde.
3. Het Museum van de Geneeskunde aan de ULB
In Anderlecht gaat de Groene Wandeling rond het Erasmusziekenhuis en de gebouwen van de ULB vooraleer de groene Pedevallei in te trekken. Het Geneeskundemuseum van de ULB verkent het vakgebied van de oudheid tot nu. In acht verschillende zalen zie je hoe geneeskunde doorheen de eeuwen als wetenschap is geëvolueerd. De museumcollectie bestaat uit meer dan 4.000 objecten, doorgaans kunst of archeologische vondsten. Het museum kijkt voorbij de West-Europese geneeskunde. In de collectie vind je ook precolumbiaanse, Aziatische en Afrikaanse objecten gelinkt aan de genezers in die culturen.
Er is een vaste opstelling en er loopt altijd wel een voorlopige tentoonstelling. Vandaag is de laatste dag dat je naar de expo kan gaan kijken over sportgeneeskunde door de eeuwen heen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier