7 tips voor een fijne (zon)dag

Weer of geen weer, met deze vier buitentips en drie binnentips maak je van je zondag een fijne dag.

Lichtfestival in Gent

Al voor de zesde keer lokt Gent massa’s volk naar de stad voor zijn Lichtfestival. Dit jaar is er een nieuw parcours, dat vanuit het centrum naar de Oude Dokken loopt. 32 lichtkunstwerken uit binnen- en buitenland – van AI tot drones, satellietbeelden of zelfs glas-in-lood – werpen een verrassend licht (ha!) op historische gebouwen en waterwegen. Een bijzondere ervaring!

Lichtfestival Gent, van 31/1 tot 4/2, van 19 tot 00 uur, op zondag vanaf 18 uur, gratis, lichtfestivalgent.be.

In de schoenen van de bevrijder én bezetter in Leopoldsburg

Ooit al eens midden in de briefing van een beroemde generaal gezeten, plots dekking moeten zoeken tijdens een bombardement of meegevlogen in een heuse Spitfire? In museum Liberation Garden, dat vorig jaar opende in Leopoldsburg, sta je in de schoenen van bevrijder én bezetter tijdens die woelige septembermaand in 1944. Een straf belevingsmuseum voor jong en oud in een voormalige officiersvilla.

WO II-museum Liberation Garden, Koningin Louisa-Marialaan 2, Leopoldsburg, liberationgarden.be.

Gaston & Leo in Gent en Antwerpen

Meer dan dertig jaar na de dood van Leo – waarmee ook een einde kwam aan het legendarische duo Gaston & Leo – komen ze weer tot leven in het theater. Hoe leerden Antwerps scheepshersteller Gaston Berghmans en Gents muzikant Leo Martin elkaar kennen? Hoe verliep hun weg naar de top? En liep hun samenwerking altijd van een leien dakje? Het verhaal wordt met een lach en een traan verteld in Gaston & Leo.

Gaston & Leo – De Hommage Musical met o.a. Warre Borgmans, Jurgen Delnaet, Sandrine André en Gunther Levi, tot 25/2 in Theater Elckerlyc in Antwerpen en 1-3/3 in Capitole Gent, info & tickets via backstage-producties.be.

Wandel mee met De Zondag in Huldenberg, Zonnebeke en Malle

Samen met Wandelsport Vlaanderen organiseert De Zondag De Zondag Route, wandelroutes van maximaal vijftien kilometer. Naast een uitdagende trailwandeling van Flanders Trails staan er animatie, bevoorrading en een feestelijke finish op het programma. De eerstvolgende wandelingen zijn de Brabantse Ardennentrail in Huldenberg (17/2), de Poppies Walk in Zonnebeke (9/3) en de Antwerpse Kempentrail in Malle (30/3).

Info over alle wandelingen via dezondag.be/route.

Het wonderlijke leven van Madame Tussaud

Marie Tussaud groeit op tijdens de tumultueuze Franse Revolutie. Van haar oom leert ze het vak van wassen beelden maken. Haar talent valt op, zowel bij het koninklijk huis als bij de revolutionairen. Maar die tijd is lastig voor een jonge vrouw, laat staan voor een jonge vrouw met ambitie… Een meeslepende historische roman gebaseerd op het leven van de wereldberoemde Madame Tussaud.

Jacobine Van den Hoek, Madame – € 22,99 – HarperCollins.

Drie vergeten Belgische schandalen

Drie vergeten Belgische schandalen, gebracht in een unieke collage-animatiestijl, dat is Bad Bad Belgium. Komen aan bod in deze driedelige serie: Belgische atoombommen, West-Vlaamse vakantieparadijzen en Limburgse XTC. Met de stemmen van Liesa Van der Aa, Gene Bervoets en Peter Van Den Begin.

Op 30 januari in première op Film Festival Oostende, vanaf 22 februari op Streamz.

Luister je gezond met podcast van Evy Gruyaert

‘Alles goed?’ Daarop volgt vaak ‘Ja, en met jou?’ of zelfs gewoon ‘En met jou?’. In de podcast Alles Goed? van Radio 2 start Evy Gruyaert een pleidooi voor meer openheid en gaat ze op zoek naar tips voor een beter leven. In elke aflevering komt een ander onderwerp aan bod, van stoppen met roken over hoogsensitiviteit tot de menopauze.

Te beluisteren op VRT Max en Spotify.

(tekst Herte De Cleyn, Annelies Dyck en Judith Hendrickx)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier