7 tips voor een fijne zondag

Weer of geen weer, met deze vier buitentips en drie binnentips maak je van je zondag een fijne dag.

Mariaprocessie in Tongeren

Om de zeven jaar pakt Tongeren uit met de grootste Mariaprocessie van het land. Tijdens een stoet en avondspel in de schaduw van de basiliektoren beelden drieduizend Tongenaren het leven van Maria uit. Maar ook met concerten, optredens en magnifieke straatverlichting eert de oudste stad van België Onze-Lieve-Vrouw.

Kroningsweek, van 1 tot 9 juli in Tongeren. Processie en avondspel op 2, 4, 7 en 9 juli. Info en programma: Kroningsfeesten.be.

Circusfestival in Grootseminarie in Brugge

Eind juli zwaaien de poorten van het Grootseminarie in Brugge open voor Cirque Plus, een kwaliteitsvol en laagdrempelig circusfestival in openlucht. Maar liefst dertig gezelschappen en artiesten uit negen verschillende landen tonen hun mooiste acrobatie. Ook mensen met een beperking en nieuw circustalent krijgen een plek in het programma.

Cirque Plus, van 20 tot 23 juli in en om het Grootseminarie in Brugge, Cirqueplus.be. Meestal gratis, voor een beperkt aantal voorstellingen moet je tickets reserveren of kopen.

Vintagefestival in Wenduine

Retro Sur Mer is het grootste vintagefestival in de Benelux. Je wordt terug gekatapulteerd naar de jaren vijftig met beautyboudoirs, barbershops, danslessen, een nostalgische kermis, uitgebreide retromarkt… Op zondag houdt de Rockability Day-karavaan halt op de dijk, een van de grootste oldtimermeetings van het land.

Retro Sur Mer, van 28 tot 30 juli, Rotonde Zeedijk in Wenduine, Retrosurmer.be. Gratis.

Wonderlijke wetenschapswandeling in Gent

Over haar leeftijd wil stadsgids Ghislaine het niet hebben, maar over de kanonnen in haar historische stad Gent vertelt ze je met plezier. Ga met haar op stap en ontdek of iedereen dezelfde kleuren ziet en hoe je kan vliegen zoals de draak op het Belfort.

‘De wonderlijke wandeling’. Met Ghislaine, de oudste gids van Gent, wetenschappelijke speurtocht van 2,7 km (9-14 jaar). Reken op 2,5 uur. Beluister de podcast en druk het routeplan af via Visit.gent.be/nl/zien-doen/wonderlijke-wandeling.

Met Bent Van Looy naar Amsterdam

Creatieve duizendpoot Bent Van Looy schreef na zijn gids over Parijs nu ook Mijn Amsterdam. Alweer een eigenzinnige reisgids propvol fantastische adressen. Heerlijke restaurants, bijzondere boetiekjes en nog zoveel meer. Alles wat je nodig hebt om de stad binnenstebuiten te keren dus.

€ 27,50 te koop in de boekhandel of online, o.a. via Borgerhoff -lamberigts.be.

‘Na die nacht’, de nieuwste thriller van Karin Slaughter

Elke junimaand komt de Amerikaanse Karin Slaughter met een nieuwe literaire thriller. In Na die nacht brengt ze een van haar favoriete personages weer tot leven: arts Sara Linton. Vijftien jaar geleden eindigde haar avondje uit in een gewelddadige aanval. Dat trauma komt weer naar boven wanneer een patiënte met een zelfde soort letsel op de spoed belandt. Hoe zijn beide feiten aan elkaar gelinkt? Een meesterlijke thriller van de queen of crime, die hete hangijzers – misbruik, geweld tegen vrouwen en straffeloosheid – nooit schuwt.

Karin Slaughter, ‘Na die nacht’ – € 24,99 – HarperCollins.

Nieuwe podcast gaat op zoek naar verdwenen zuster Gabrielle

Waar is zuster Gabrielle? Dat is de vraag die VRT-journalist Philip Heymans zich stelt. In een tiendelige podcast bijt hij zich vast in de onopgeloste zaak van zuster Gabrielle, die op 4 maart 1982 verdween uit het klooster waar ze woonde. Ging ze er met een Italiaanse buschauffeur vandoor? Of werd ze vermoord door priester Gaston Mornie? Veertig jaar na de feiten volgt Philip Heymans een nieuw spoor.

‘Waar is zuster Gabrielle?’ kan je beluisteren via VRT MAX, je podcastapp of Spotify.


Samenstelling: Herte De Cleyn, Marie Monsieur en Annelies Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier