Ontrafel tijdens de Week van het Bos (een deeltje van) het mysterie van de natuur! (foto Agentschap Natuur en Bos) © Rawpixel.com - stock.adobe.com

Feest in de boomgaard tijdens Week van het Bos

De Week van het Bos (van 8 tot 15 oktober) trekt dit jaar de kaart van de biodiversiteit. Alle positieve eigenschappen van bossen worden daarmee in de verf gezet. Uit de meer dan honderd activiteiten in Vlaanderen en Brussel filteren we er drie die aantonen dat het bos een bron is van leven.

Rondom Roeselare schieten de stadsrandbossen als paddenstoelen uit de grond. Tussen Roeselare en deelgemeente Beveren bevindt zich het piepjonge Krommebeekbos. De bomen zijn er amper uit de pampers. Deze namiddag zijn gezinnen er welkom om er samen een bosbad te nemen. Aan de andere kant van de stad ligt het Bergmolenbos. Op de heuvelkam heb je er een mooi uitzicht op de skyline van Roeselare. Volgende week zaterdag 14 oktober kan je er terecht voor een heuse bushcraftworkshop. De activiteit is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. Inschrijven is verplicht. De dag nadien is het oogstfeest in de boomgaard op de hoek van de Babilliestraat met de Bergstraat. Aan de stand van de Nationale Boomgaardenstichting ontdek je er meer dan 100 soorten appelen en peren en kan je er natuurlijk ook zelf wat kilootjes kopen. De kleintjes kunnen er smullen van een fruitijsje en appelpizza, naar het schapen drijven kijken of verstoppertje spelen tussen de bomen. Er is de hele namiddag live muziek en er zijn workshops over het planten en snoeien van fruitbomen.

2. Als de nacht valt (Willebroek)

De picknickplek op het otter- en bevereiland in het Blaasveldbroek in Willebroek behoort tot de mooiste van het land. Aan de onthaalpoort liggen de beenderen van de mammoets die hier bij opgravingen aan het licht kwamen. Het bezoekerscentrum is vandaag vrij toegankelijk.

Volgende week zaterdag 14 oktober is de Nacht van de Duisternis. Elk kwartier vertrekt een gids op pad door het vroegere moerasgebied en populierenplantage van luciferfabrikant Union Allumettière. Onderweg gluur je door telescopen naar de hemel. Er is ook randanimatie. Om 19 uur, 19.30 uur en 20 uur vertrekken er langere wandelingen. Vooraf inschrijven via de website van Week van het bos.

3. Dag van het Zoniënwoud (Brabant)

Dé beukenkathedraal van het land is het Zoniënwoud. Ooit het jachtgebied van de adel, nu de ontspanningsplek bij uitstek voor wie houdt van oude bossen. De geschiedenis is er tastbaar, met onder meer de Koninklijke Loge in Groenendaal of het Rood Klooster in Oudergem. Je kan er uren wandelen en fietsen tussen het groen. Diep in het woud valt zelfs het GSM-signaal weg, hoe zalig is dat! Zondag 15 oktober houdt elke toegangspoort tot het Zoniënwoud opendeur. Je maakt er kennis met de boswachters en natuurbeschermers. Er zijn geleide bezoeken en creatieve workshops, verrassende stopplekken en gezellige terrasjes in het groen.

www.weekvanhetbos.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier