Het seizoen van de beeldentuinen

Fan van kunst in openlucht? Dan kan je deze zomer je hart ophalen. In een beeldentuin komen twee werelden samen, kunst en gemillimeterd natuurschoon. Een beeldentuin bezoeken is een moment van innerlijke rust.

Beeldentuin Hugo Voeten in Geel (Antwerpen)

Supermarkteigenaar Hugo Voeten (1940-2017) was een eigenzinnige kunstverzamelaar. Zijn collectie moderne en hedendaagse kunst telt ruim 2.000 werken, bijeen geharkt in een tijdspanne van zo’n 40 jaar. Een 700-tal werken zijn te bewonderen in het Art Center Hugo Voeten, een verbouwde graanfabriek langs het Kempisch Kanaal in Herentals. Een 300-tal werken, vooral bronzen sculpturen, staan in de Beeldentuin Hugo Voeten in Geel. Dit park van 15 hectare is een streling voor het oog. De tuin is verdeeld in zones die elk op een andere manier zijn aangelegd. Een individueel bezoek is mogelijk op woensdag en zondag en kost 12 euro. Een geleid bezoek kost 15 euro en is enkel mogelijk op zondag.

Hazenhout 17/19, Geel. www.collectionhugovoeten.com

Beeldentuin Beukenhof in Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

De Ronde van Vlaanderenstraat in Kluisbergen is op zich al een bezienswaardigheid. Kunstschilder Piet Willequet en zijn vrouw Lieve Roeland voegen daar al 23 jaar nog een extra beleving aan toe. Hun woning en tuin vormen één grote kunstgalerij. Niet zozeer om het eigen werk van Piet in de verf te zetten, wel om kunst van internationale collega-kunstenaars samen te brengen in dit authentieke Vlaamse Ardennen-kader. De zomerexpo’s krijgen elk jaar een thema en dit jaar is dat Resilience. Verschillende kunstenaars die aan één of meerdere van de vorige 22 jaargangen hebben deelgenomen zijn er weer bij, net als vijftien nieuwe kunstenaars. De werken zijn opgesteld op het domein en in de galerie. De expo loopt nog tot en met 22 september en is open op zaterdag, zondag en feestdag van 14 tot 19 uur of na afspraak. Toegang kost 10 euro.

Ronde van Vlaanderenstraat 9, Kluisbergen. www.beukenhof.com

Beeldentuin Staf Timmers in Houthalen-Helchteren (Limburg)

Vanaf vandaag, en dat tot zondag 25 augustus, zet Staf Timmers zijn parel van een tuin in Houthalen weer op zondagnamiddag van 13 uur tot 18 uur open. De kunstenaar met groene vingers heeft een paradijs gecreëerd. Hij laat er elk werk in dialoog gaan of organisch samensmelten met de natuur rondom. De tuin zit vol goedgekozen rusthoekjes, en biedt doorkijkjes, loopbruggen en vijvers. In de groene oase houden zich siereendjes, vissen, minipaardjes en vogels op. Een wandeling door de tuin is als een ontdekkingstocht in het hoofd van de kunstenaar. Alle bronzen beelden hebben één ding met elkaar gemeen, namelijk de kracht van de beweging. Staf gebruikt geen mallen, maar zet zijn beelden in was. Dat geeft hem de mogelijkheid om zijn beelden los en vol beweging te maken.

De toegang tot de tuin is gratis. Groepen die op een ander moment dan zondagnamiddag een bezoek willen brengen, kunnen dat op afspraak.

Herebaan-Oost 113, Houthalen-Helchteren. www.staftimmers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier