De plek met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten in Vlaanderen. (foto jvb)

Hyacintenfestival in Hallerbos zet haar paarse bloemenpracht vanaf zondag 28 april in de kijker

In het Hallerbos is het Hyacintenfestival in volle gang. Geen muziek, maar de bekende hyacintenpracht zorgt er voor een wow-gevoel. Vanaf zondag 28 april zorgt de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos er voor dat het paarse sprookjesbos toegankelijk is voor bezoekers.

Tijdens het festival, dat nog tot en met 1 mei loopt, werken lokale politie, stad Halle, De Lijn, Natuur en Bos en vrijwilligers samen om de paarse drukte op te vangen. Prachtige voorjaarbloeiers typeren immers het Nationaal Park Brabantse Wouden, en de boshyacinten van het Hallerbos spannen hierin absoluut de kroon.

Hyancinten beschermen

“Het Vlaamse deel van het Hallerbos beslaat zo’n 570 hectare waarvan in deze periode zo’n derde volledig met hyacintentapijten is bedekt”, weet Goedele Van der Spiegel van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Daarmee is het zonder meer de plek met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten in Vlaanderen. Heel logisch dus en ook positief dat bezoekers van ver over onze gewestgrenzen naar de fotogenieke boshyacinten komen kijken. Dat maakt dat het hier soms koppenlopen is en daarom werd in 2017 het Hyacintenfestival in het leven geroepen. Met dat festival willen we de liefhebbers welkom heten en tegelijk de kwetsbare hyacinten beschermen zodat iedereen ook in de toekomst van deze natuurpracht kan genieten.”

Wie het Hallerbos wil bezoeken, wordt opgeroepen dat bij voorkeur niet met de wagen te doen. “Door de werken aan het ecoduct over de Brusselse Ring zijn de parkeermogelijkheden aan het bos heel beperkt en is de kans op verkeerschaos aanzienlijk. We roepen bezoekers op om alternatieven voor de wagen aan te snijden of om zo veel mogelijk van de gratis parking aan de Welkomstlaan gebruik te maken. Gratis shuttlebussen en fietsen zorgen voor een vlotte verbinding tussen het stadscentrum en het Hallerbos. De Welkomstlaan is dankzij de shuttleverbinding ook een prima uitvalsbasis om een daguitstap naar het Hallerbos te combineren met een bezoekje aan de historische binnenstad van Halle

In het Hallerbos maken info- en bomenbanners met daarop de hyacintenwandelingen bezoekers wegwijs. Een flyer met daarop een detailkaart van het bos is er beschikbaar. Leuk voor bezoekers met kinderen is de WandelAR app die hen op een interactieve manier door het Bloebelletjesbos gidst. (JVB/)

Info: www.hyacintenfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier