Het strand in De Panne is 425 meter breed en er zijn geen golfbrekers. © De Krab vzw/Nick Pannekoecke Photography

Jongerenzeilwagenclub vzw De Krab organiseert Krabrally

De grootste jongerenzeilwagenclub aan de Belgische kust vzw De Krab organiseert dit weekend de Krabrally. Die rally wordt verreden tussen De Panne, het Noord-Franse Duinkerke en Koksijde, goed voor een afstand van 40 kilometer.

De deelnemers starten vanaf 10 uur. Om de dertig seconden mag een van de deelnemers vertrekken. Elke zondag trainen de krabbers op het brede strand van De Panne dat een stuk voorbehouden is voor hun werking. Vandaag mogen ze deelnemers verwelkomen uit onze buurlanden Duitsland, Frankrijk, Nederland maar ook Engeland. We mogen onze eigen deelnemers niet vergeten van de club De Krab die ook aan de start zullen komen. Het gaat onder meer om August Delbeke, Pjotr Peirs, Raisa Dieleman Lucas Demuysere en Lewis Berquin.

De organiserende club is actief in De Panne met jongeren tussen de 10 en 30 jaar die klaargestoomd worden met stages en workshops en deelnames aan tal van wedstrijden in binnen- en buitenland zodat ze de nodige ervaring kunnen opdoen.

Royal Sand Yacht Club

Wie ouder is dan 30 jaar kan verder doen met strandzeilen bij de Royal Sand Yacht Club. Ook heel wat leden van die club komen vandaag aan de start voor deze Krabrally die telkens heel wat toeschouwers lokt. Professionals kunnen bij het zeilwagenrijden snelheden halen tot 125 kilometer per uur. Het strand in De Panne is 425 meter breed en er zijn geen golfbrekers waardoor deze locatie het meest geschikt is aan onze kust.

Er zijn een aantal zaken belangrijk voor het optimaal zeilwagenrijden waaronder wind en laagwater, zodat je voldoende plaats hebt op het strand. De lage positie bij de grond van de piloot zorgt voor iets spectaculairs. Het voertuig staat op drie wielen en heeft een zeil dat de wind vangt en het vooruit blaast.

Ons land telt alvast een aantal bijzonder goede piloten die de concurrentie durven aangaan met buitenlanders. In De Panne mogen beide clubs jaarlijks heel wat piloten opleiden en deze unieke sport aanleren. Je kan met volle genot uitwaaien aan de zee. Deze namiddag wordt er nog gereden tot 15.30 uur. Een uurtje later worden de prijzen uitgereikt. (SREA)

Info: www.zcdekrab.be/krabrally.php

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier