Vanop de Vlooybergtoren kijk je uit op de Hagelandse heuvels. (foto Belga) © Leyla Vidal BELGA/BELPRESS

Tip van de week: Bergwandelen in Vlaanderen

Tenzij in de polders of rondom de kreken van het Meetjesland en het Waasland is Vlaanderen allesbehalve plat. Je vindt er zachte glooiingen en uitgesproken beekvalleien. Echte bergen hebben we niet. Toch kan je hier behoorlijk wat hoogtemeters halen tijdens een wandeling.

1. Oefenterrein van de Duitsers – West-Vlaanderen

Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart stelde vrijdag de landschapsbiografie Huwynsbossen-Ter Kerst voor. Deze twee bossen strekken zich uit over de flank van de Midden-West-Vlaamse heuvelkam in Lichtervelde en Gits. Het is een prachtige wandelgebied dat, volgens het boek, volgestouwd zit met verhalen. Zo kwam ooit de rover Bakeland en zijn bende schuilen in de Huwynsbossen. De Duitsers oefenden op de zuidelijke flank hun loopgravenoorlog in 14-18. En naar het einde van de Tweede Wereldoorlog roofden de Duitsers het bos leeg om de stammen als speren in het zand te steken en op die manier een geallieerde aanval van overzee tegen te houden. Dergelijke stammen werden Rommelasperges genoemd, naar de bedenker veldmaarschalk Erwin Rommel. Een mooie wandeling op, rond en over deze heuvels is de bewegwijzerde Heihoekwandelroute (8,6 km) met start aan de onthaalparking van de Huwynsbossen (Beverenstraat 90) in Lichtervelde.

www.westvlaamsehart.be/publicaties

2. Iconische uitkijktoren – Vlaams-Brabant

Het wandelnetwerk Hagelandse heuvels en valleien biedt maar liefst 780 kilometer glooiend wandelplezier. In het noorden stap je tussen de getuigenheuvels, heuvels die ooit zandbanken waren in de uitgestrekte Diestiaanzee. Op de flanken groeien vaak wijnranken. In het eerder zachtglooiende zuiden vind je vooral fruitbomen. De wandelknooppunten zijn virtueel in de zuidelijke gemeenten Bierbeek, Boutersem, Glabbeek en Lubbeek. Een heel mooie, gevarieerde wandeling is de Alsbergwandeling (6,4 km) met start aan Huize Hageland (Oudepastoriestraat 22) in Tielt-Winge. Volg van daaruit wandelknooppunten 206 – 204 – 203 – 202 – 201 – 244 – 24 – 25 – 26 – 206. Je geniet er van prachtige vergezichten over de brede vallei. In het begin van de tocht passeer je de Vlooybergtoren, een uitkijktrap die onsterfelijk werd door de serie Callboys. Wat verderop trek je door het Walenbos, het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen.

www.toerismevlaamsbrabant.be

3. Kunstmatige heuvels – Limburg

De National Park Trail (110 km) verbindt de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen. De trail is in beide richtingen bewegwijzerd. De route bevat maar liefst zeven beklimmingen op het Kempens Plateau. In het nationaal park liggen ook enkele door de mijnbouw kunstmatig opgeworpen heuvels. In Terhills, één van de toegangspoorten tot het nationaal park, zijn de Lange Terril en de Tweelingterril vrij toegankelijk. De mooiste route om ze te bereiken is de paarse wandeling (9,5 km) over de terrils en rondom het uitgestrekte meer aan de voeten van de heuvels.

www.nationaalparkhogekempen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier