Aan het bezoekerscentrum Hagelandse Wijn start de Wijngaardbergwandeling, én kan je ook wijnen degusteren. (foto Lander Loeckx/Toerisme Vlaams-Brabant)

Tip van de week: Wijn beleven met je vrienden

Wijndomeinen schieten als paddenstoelen uit de grond in Vlaanderen. Heel vaak zijn het parels van domeinen met, de korte keten getrouw, een eigen winkel en soms nog een bezoekerscentrum erbij. Wijn is een toerismeproduct en dat zullen we geweten hebben.

1. Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn – Wezemaal

De Hagelandse wijn is één van de vijf beschermde oorsprongsbenamingen in Vlaanderen. In het voormalige neogotische gemeentehuis van Wezemaal is een bezoekerscentrum ingericht met een expo over de wijnbouw. De toegang is gratis. Open van dinsdag tot en met vrijdag, van 13 uur tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur. De expo krijgt tegen het najaar een make-over. In de kelder vinden soms degustaties plaats van vzw Steenen Muur, die een eigen wijndomein heeft op de zuidflanken van de Wijngaardberg vlakbij. Je kan ook dwars door de wijngaard wandelen met de Wijngaardbergwandeling (7,3 km) die aan het bezoekerscentrum start. De route is uitgezet op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien via de knooppunten 6 – 604 – 62 – 63 – 65 – 74 – 64 – 61 – 605 – 6. Boven op de heuvel staat een oude muur die vroeger de wijngaard moest beschermen tegen te felle wind.

Kerkstraat 16, Wezemaal. Info: www.rotselaar.be/bezoekerscentrum-van-de-hagelandse-wijn

2. Terroir Wijnsafari – Haspengouw en Hageland

Zin om je vriendengroep of familie helemaal onder te dompelen in het wijnverhaal? Dan boek je best een wijntour bij Terroir-Wijnsafari. In Haspengouw en in het Hageland zetten zij kennismakingen op met een vier à vijf wijnproducenten per tour. En daar hoort telkens ook een degustatie bij. Er zijn routes met een eco-wagentje of op zaterdag, zondag of feestdagen ook met de eigen e-bike. In Haspengouw bevinden de startlocaties zich in het Apostelhuis, aan de achterkant (ooit was dat de voorkant) van Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, en aan de kasteelhoeve Gorsleeuw in Borgloon. In Hageland wordt ter hoogte van het Kasteel van Horst gestart.

www.terroir-wijnsafari.com

3. Vintage Heuvelland fietsroute -Westhoek

Heuvelland in de Westhoek telt meer dan twintig wijndomeinen. De glooiende tocht laat je genieten van dit prachtige landschap. De route doet een twaalftal wijndomeinen aan. Verschillende van die domeinen kan je ook bezoeken of hebben in de zomer een eigen zomerbar, zoals wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter of Wijngoed Monteberg in Dranouter. De route start aan het vrij toegankelijke bezoekerscentrum De Bergen voor de kerk van Kemmel. Volg de fietsknooppunten 2 – 36 – 54 – 4 – 55 – 97 – 93 – 98 – 99 – 57 – 6 – 8 – 29 – 10 – 22 – 1 – 60 – 20 – 62 – 7 – 9 – 6 – 57 – 76 – 36 – 2. Voor een bezoek aan de meeste wijndomeinen moet je vooraf reserveren.

www.toerismeheuvelland.be/nl/vintage-heuvelland-fietsroute

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier