Tip van de week: Proeven van de stilte

Gekwetter op kantoor, verkeer dat in je oren dreunt, een stad die nooit slaapt… De stilte van de natuur opzoeken kan wonderen doen voor lichaam en geest. Tien gebieden dragen in Vlaanderen het label van stiltegebied. We gaan langs bij één van die gebieden en stellen er nog twee extra aan je voor.

1. Gefluister van de wind – West-Vlaanderen

De Kruisverheffingskerk van Lampernisse is een columbariumkerk, een kerk met urnenbomen. Het is de perfecte toepassing voor een kerk die omringd wordt door stilte. Het polderdorpje Lampernisse bij Diksmuide ligt middenin meer dan 1.000 hectare groot beschermde komgronden, ontstaan door het steken van turf. De natte weilanden vormen het hele jaar door een vogelparadijs. Tijdens een wandeling, zoals de bewegwijzerde Zannekinwandelroute (6 km), stap je over oude dijken die het schaapherdersdorpje in de vroege middeleeuwen moest beschermen tegen de zee. Je vindt er eeuwenoude hoeves met walgrachten en verder valt vooral de stilte op. Meer dan gefluister door de wind is er niet.

www.toerismewesthoek.be

2. Laatste rustplaats – Antwerpen

Het riviertje het Merkske vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België. Een deel van het paadje langs dit riviertje is op dit moment afgesloten wegens te groot succes.

De vele wandelaars herleidden het pad tot één modderpoel. Toch kan je vanuit bezoekerscentrum De Klapekster (Kolonie 41, Hoogstraten) nog altijd prachtige wandelingen maken op het wandelnetwerk Kempense Kolonies. Het bezoekerscentrum maakt deel uit van Wortel-Kolonie, officieel uitgeroepen tot stiltegebied. De brede dreven zijn aangelegd door de landlopers die hier tot begin jaren 90 verbleven. In de bossen vind je mooie rustplekken, zoals het Bootjesven of de begraafplaats van de landlopers. Zeker de moeite om hier een grensoverschrijdende wandeling te maken.

www.kempen.be

3. Kuren langs de Schelde – Oost-Vlaanderen

De Scheldevallei Tranquillizer brengt je naar twaalf stille plekken in Berlare, Dendermonde, Hamme, Kruibeke, Temse en Wetteren. Het is verpakt als een medicijndoosje, met bijsluiter en al. “De Scheldevallei Tranquillizer is een kostbaar hebbedingetje. Dit doosje is zo mooi en waardevol dat we bij de verdeling echt mikken op mensen die een stiltekuur kunnen gebruiken”, klinkt het bij initiatiefnemer Rivierpark Scheldevallei. “De stiltekuur ontsluit enkele natuurgebieden, bossen, weilanden en cultuurhistorische sites waar je niet altijd zomaar kunt komen. Het zijn allemaal karaktervolle, soms zelfs paradijselijke plekken die met zorg gekozen zijn.” Bij elke wandeling hoort een gedicht, tekening of foto. Het zijn bij voorkeur wandelingen om alleen te doen of met twee. We citeren de bijsluiter: “Neem voldoende afstand van de waan van de dag. Zo kom je in de juiste stemming.”

www.rivierparkscheldevallei.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier