© David Olkarny/Visit Brussels

Uitgetest: de Tram Experience in Brussel

Fine dining terwijl je door de straten Brussel rijdt? Het kan met de Tram Experience. Wij stapten in en lieten ons verrassen door Italiaanse smaken.

En die Italiaanse smaken zijn er niet toevallig, want voor de huidige editie sloeg Tram Experience de handen in elkaar met Piemonte. De Italiaanse regio gaat prat op haar traditionele keuken met unieke smaken, en pakt daar dit jaar graag mee uit. “Cultuur, eten en wijn vormen een combinatie waarin onze regio excelleert”, weet Vittoria Poggio. “We pakken graag uit met onze traditionele keuken, al mag die keuken zeker een moderne twist krijgen.”

En laat chef Andrea Larossa van het gelijknamige sterrenrestaurant in Turijn daar nu net zijn handelsmerk van gemaakt hebben. De keuze voor Andrea om het menu voor de Tram Experience uit te tekenen, was dan ook vlug gemaakt. De chef is trouwens een autodidact, die de liefde voor het koken meekreeg van zijn familie. Dat verklaart meteen ook enkele Zuid-Italiaanse invloeden. “Ik combineer graag traditie met innovatie, en de typische Piemontese keuken met de Zuid-Italiaanse dingen die ik van mijn familie leerde”, aldus de chef.

Instappen

We nemen met veel plezier de proef op de som en begeven ons naar het Poelaertplein, bij het nog steeds in de stellingen staande Justitiepaleis, waar onze Tram Experience start. En ja hoor, al vlug komt de zwart-witte witte tram aanrijden, en zien we de gedekte tafeltjes voorbijkomen.

Het is wat wennen aan het gehots en gebots die met zo’n tramrit gepaard gaat

Die tafeltjes kunnen trouwens voor 2 of voor 4 personen gereserveerd worden. Voor we de tram opstappen krijgen we ons tafelnummer al. Heel praktisch, want in de tram zelf is weinig manoeuvreerruimte, waardoor het niet iets makkelijker is wanneer iedereen meteen aan de juiste tafel kan plaatsnemen. Terwijl de spumante – een Maschio dei Cavalieri – al klaarstaat, wachten we totdat een van de obers onze jas komt ophalen. Die worden veilig weggeborgen in een kast in het midden van de tram. (Een tip: er is heel weinig ruimte bij de zitplaatsen, dus laat je (grote) tassen beter thuis.)

Terwijl we klinken op een boeiende middag, trekt ons rijtuig zich op gang. Meteen wordt duidelijk waarom onze wijnglazen in een ingenieuze constructie ‘vast’ zitten: het is immers wennen aan het gehots en gebots die met zo’n tramrit gepaard gaat.

Ons eerste hapje is meteen een perfect voorbeeld van hoe chef Larossa traditionele Piemontese gerechten een eigen draai geeft, met zijn versie van de traditionele bagna cauda. De ansjovis in het groen is overheerlijk. Daarna volgen ook nog een macaron van gestoofd vlees met Barolo en een bacio di dama met castelmagnokaas.

Ook het voorgerecht is een interpretatie van een klassieker: een vitello tonnato. “Mijn versie is eigenlijk een vitello tonnato op zijn kop: de saus ligt onderaan, met het kalfsvlees erbovenop”, aldus de chef.

Het hoofdgerecht bestaat uit runderwang, knolselder en zoethout. Een verrassende combinatie, net als de keuze voor het bestek. Een mes is er niet te bespeuren, dus gebruiken we vork en lepel. Iets wat door de zachtheid van het vlees probleemloos lukt, maar persoonlijk vind ik het toch wat onhandig.

Overheerlijk dessert

Terwijl wij smullen en van de overheerlijke Italiaanse wijnen genieten – een Albizzia Chardonnay 2022 bij het voorgerecht en een Valpolicella Ripasso Colognola 2020 bij het hoofdgerecht – rijdt onze tram vai Flagey en Legrand naar Buyl, Merode, Montgomery, het Trammuseum, Madoux, Stockel, Herman-Debroux, Wiener en Boondaal Station opnieuw naar Buyl, Legrand, Flagey en Poelaert. Al moet ik eerlijk bekennen dat het grootste deel van de rit aan ons voorbijgaat: tussen het eten en babbelen door moeten we er onszelf bewust aan herinneren om af en toe naar buiten te kijken.

We sluiten onze maaltijd af met een overheerlijke pannacotta met een hart van vloeibare karamel en een knapperige karamelwafel. De Santa Maria Al Monte amaretto past er perfect bij. En dan zit onze maaltijd én onze Tram Experience er alweer op. Fine dining op een tram: het is een aanrader.

De Tram Experience met het menu van Andrea Larossa rijdt nog tot eind maart. In april en mei wordt het menu uitgewerkt door Tomoyaso Kamo en in juni en juli is het de beurt aan Oxana Cret. Het trammenu met zes gangen (op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag) kost voor een tafel voor 2 personen 220 euro, en voor een tafel voor 4 personen 440 euro. Op vrijdag en zaterdag kan je genieten van het experiencemenu, met een extra voorgerecht. Hiervoor betaal je respectievelijk 270 euro voor een tafel voor twee en 540 euro voor een tafel voor vier.

Wie meer informatie wil over Turijn en Piemonte, kan hier terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier