Vier plekken waar je gratis in openlucht kan zwemmen

In Scandinavië, Schotland, IJsland en de Baltische Staten is wildzwemmen gewoon toegelaten, tenzij er expliciet staat dat het verboden is. The right to roam, zo noemen ze het daar, een basisrecht op bewegingsvrijheid. Maar waar exact moet je in België zijn om te zwemmen in de natuur? Want hier is de situatie vrij strikt en mag je enkel zwemmen in toegelaten natuurlijke zwemzones. In veruit de meeste vijvers, meren, plassen en kanalen mag het niet en zijn er GAS-boetes tot 350 euro voor een plons op de verkeerde plek.

1. West-Vlaanderen – de Coupure in Brugge

Zomerzwemmen in de Coupure, een openluchtzwemzone van 110 meter lang, 17 meter breed en 2,5 meter diep aan de Predikherenrei in de binnenstad. Nog tot zondag 3 september zwem je er gratis tussen 13 en 20 uur. Reserveren hoeft niet en voor de kleinsten is er een zwemplatform met ploeterbad.

 

2. Oost-Vlaanderen – Vosselare Put in Deinze

Zwemmen in de Leie? Het kan in Vosselare Put, een oude Leiemeander waar een prachtig stuk natuur wordt onderhouden als een van de mooiste zwemdomeinen van de provincie, met dank aan de vzw Vrienden van Vosselare Put. Surplus? Je ontdekt er ook een gezellig clubhuis waar ze grootmoeders keuken serveren.

 

3. Limburg – de Paalse Plas in Beringen

De Paalse Plas ken je mogelijk als pitstop op het Limburgse fietsroutenetwerk, maar hier duik je op betere zomerdagen ook de 40 hectare grote vijver in. In een afgebakende zwemzone, gezien dit ook de thuishaven is van zeil- en windsurfclub Sirocco.

 

4. Luik – het stuwmeer van Robertville

Een frisse duik nemen met een 360° graden-zicht op de bossen? Dat doe je in de Oostkantons in het stuwmeer van Robertville op 55 meter hoogte. Een unieke plek voor watersporters met een afgebakende zwemzone, inclusief duikplank en watertrampoline. Naast baantjes trekken kan je hier ook windsurfen, zeilen, kajakken en waterfietsen.

 

Meer natuurlijke zwemspots?

De Vlaamse Overheid houdt een overzicht bij met erkende zwemvijvers en recreatiedomeinen in Vlaanderen op kwaliteitzwemwater.be. Zwemzones in Wallonië vind je op wallonie.be/baignade.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier