Tip van de week: Wandelen in bijzondere valleien

Binnen enkele maanden weten we of de Scheldevallei zich een nationaal park mag noemen. Spannend! Ook het RivierPark Maasvallei wacht af of het een erkenning krijgt als landschapspark. In Vlaanderen vind je heel wat valleien, en niet per se tussen torenhoge heuvels.

1. Wilgenlandschap – Oost-Vlaanderen

De Oude Kalevallei strekt zich uit tussen Merendree en Vinderhoute vlakbij Gent. De Oude Kale is een meanderende beek die vroeger de Durme voedde. Onverharde wandelpaden kronkelen door de vallei. Wie hier komt wandelen, moet tegen een spatje modder kunnen. In de natte hooilanden staat het vol wilgen. Je ziet er bij valavond een steenuil passeren en overdag strijken er tal van water- en weidevogels neer. Op de drogere en iets hogere plekken ontstonden in de vroege middeleeuwen de eerste nederzettingen. Eén van de herkenningspunten in dit historische landschap is de Van Vlaenderensmolen, een witte korenwindmolen die nu een woning is. De Oude Kalevalleiwandelroute verkent dit prachtige gebied. In de dorpen rondom vind je authentieke volkscafés.

www.routen.be

2. Leuven Plage – Vlaams-Brabant

De vallei van de Vaalbeek in Oud-Heverlee was eeuwenlang een moerasgebied. Tot hertog van Croÿ eind 16de eeuw vijf visvijvers liet graven en zo het Zoet Water, toen nog Tseutwoater, liet ontstaan. De vijvers vormen de link tussen het Meerdaalwoud en het Heverleebos. Begin 20ste eeuw kwamen de Leuvenaars er graag op zondag picknicken. Wie het over Leuven Plage had, wist direct over welke vallei het ging.

In de jaren 30 werd er een recreatiepark geopend dat volledig in hout was opgetrokken. Bussen kwamen af en aan. Zelfs koning Filip kwam er als prinsje een paar keer op visite. Het park is nu een speelplein. Tussen vijver drie en vier is een dam die leidt naar de Kapel van Steenbergen, naar gezegd de grootste kapel van Vlaanderen. De kapel is wekelijks vrij toegankelijk op zondag van 14 uur tot 17 uur en op maandag van 16 uur tot 17.30 uur. De dame die u daar vanuit een hoekje vriendelijk begroet, is Emilie Vonckx, de bezielster van de kapel.

www.toerismevlaamsbrabant.be

3. Tussen landduinen – Antwerpen

In de vallei van de Grote Nete neemt natuurgebied de Kwacht in Meerhout een bijzondere plek in. Het natuurgebied ligt op zichzelf ook weer in een eigen valleitje tussen twee landduinen met daartussen de kwachtloop. Naast het beekje heb je een moerassig laagveen met in de lente en zomer kleurrijke bloemen en planten. Op een robuuste zitbank op de Hoge Kwacht, één van de landduinen, heb je een prachtig uitzicht op de vogels die hier rondfladderen of de reeën die soms een kijkje komen nemen. Te ontdekken via wandelknooppunten 2 en 3 van wandelnetwerk Grote Netewoud.

www.kempen.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier