Water betekent pret voor kinderen. © gf

Waterfeest in Limburg: ontdek en herbron langs water

Tot en met zondag 31 maart loopt de vierde Week van het Water. Die wil het bewustzijn voor het belang van water en het gebruik ervan versterken. In het kader daarvan vindt een waaier van activiteiten plaats, ook vandaag.

’t Vloot (Demerstraat 60) in Lummen is het startpunt voor een audiotour met vrij vertrek rond het Schulensmeer en door het omliggende Schulensbroek, die functioneren als een gecontroleerd overstromingsgebied. Tegelijkertijd zijn het Schulensmeer en het broek uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied.

Herbronnen langs waterbronnen

De plas heeft ook een grote aantrekkingskracht op recreanten, zoals surfers, zeilers en vissers. De wandeling met luisterverhalen start aan ‘t Vloot en is beschikbaar via de app van izi. TRAVEL. In Wellen kan je mee op pad met gids Davy Huygen. Hij werkt als projectmedewerker natuur en landschap bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Daarnaast is hij klimaattuincoach voor de provincie Limburg. Hij doet veldonderzoek naar de verspreiding van de Europees beschermde kamsalamander in Vochtig-Haspengouw. Hij neemt je mee door waterrijk Wellen: een gemeente vol bronnen, poelen, vijvers en de rivier de Herk. Je ontdekt weetjes over de cultuur en geschiedenis van de streek, en leert hoe de overheid het ‘waterbeleid’ integraal aanpakt. Samenkomst om 13.30 uur, Molenstraat 7.

In Dilsen-Stokkem ben je welkom voor de Maaswandeling. In de Maasuiterwaarden mag je op ontdekkingstocht onder begeleiding van Herman Gielen. Die neemt je mee langs deze uiterwaarden aan het gebied Boyen-Veurzen tot het gebied Rotem/Grevenbicht. De geschiedenis en de betekenis van de Maas worden hierbij in de kijker gezet. Voor deze tocht van 4 km zijn honden welkom aan de leiband. Vertrek om 15 uur, Negenoordlaan 2. Inschrijven is niet nodig.

Dit moet je weten

De Week van het Water loopt tot zondag 31 maart. De hele week zijn er overal in de provincie activiteiten, onder meer voor families en scholen. Zo zijn bezoeken mogelijk aan een waterzuiveringsstation. Het complete overzicht vind je op https://weekvanhetwater.be.

(LW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier