© gf

Waterfeest in Oost-Vlaanderen: allerlei activiteiten met water in de kijker

We zitten volop in de ‘Week van het Water’. Een leuk waterfeest op verschillende locaties in Vlaanderen. Ook in onze provincie is er vandaag en de komende week nog heel wat te beleven. Wij zochten de leukste wateractiviteiten eruit.

In Deinze moet je op zondag 24 maart tussen 14 en 17 uur bij de Deinse Kajakclub zijn, aan het clublokaal in de Hellestraat 22. En je helpt er het milieu mee. “We maken het water van onze favoriete rivier een beetje properder door samen zoveel mogelijk afval te verwijderen”, zegt Frederik De Rho. “Onze leden gaan massaal helpen. Niet-leden kunnen deelnemen als ze over een eigen boot beschikken. Of kom gewoon supporteren en steunen. Pasar trekt om 14 uur naar Erpe-Mere. Afspraak aan de Aaigemdries 7 voor een wandeling van elf kilometer rond en door natuurgebied Den Dotter. Binnen het natuurgebied liggen twee geklasseerde watermolens: de Engelsmolen en de Gotegemmolen.

Waterwandeling

Of je trekt naar Geraardsbergen, waar je de hele dag een wandeling kan starten aan de Edingseweg 315. “Deze wandeling geeft je de kans om de Markvallei vanuit verschillende perspectieven te bekijken”, zegt Hans Nuyttens van VMM. “Je komt te weten waarom het landschap er vandaag als dusdanig uitziet. En je ziet de verschillende wijzigingen die de waterlopen ondergingen door de beheerders van nu en het verre verleden. Van de molenaars die de Mark hebben verplaatst en de landbouwers die de moerassen hebben gedraineerd, tot de rechttrekking vorige eeuw en de recente ‘hermeandering’ van de VMM.”

Wanneer je de komende week (25 maart tot 29 maart) nog wat tijd hebt, dan is een bezoek aan het waterproductiecentrum van De Watergroep in Kluizen bij Evergem een aanrader. De komende week kan je daar een rondleiding boeken. Ook op andere locaties zijn er rondleidingen.

Dit moet je weten

De ‘Week van het Water’ duurt nog tot en met zondag 31 maart. Niet alleen vandaag, maar ook de komende dagen is er heel wat te beleven. Een volledig overzicht vind je op www.weekvanhetwater.be, waar je gemakkelijk kan doorklikken naar de regio Oost-Vlaanderen.

(jose)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier