Op het Jan van Eyckplein in Brugge komen twee reuzezwanen tot leven op de reien. (foto Jan Darthet voor Visit Bruges)

Wintermarkten met een extra

Steden halen alles uit de kast om er een geslaagd eindejaar van te maken. Winterpret in Brussel staat zelfs in verschillende top 10-lijstjes wereldwijd. We richten onze pijlen op drie andere steden in Vlaanderen en zijn benieuwd wat daar allemaal te beleven valt.

Morgen gaat op ‘t Zand in Brugge De Warmste Week van start. Vanuit hun glazen studio praten DJ’s van MNM en Studio Brussel de hele week aanvraagplaten aan elkaar. Er vinden elke dag gratis optredens plaats. Het zou wel eens druk kunnen worden in de als werelderfgoed erkende binnenstad. Tot 7 januari kan je er immers ook dagelijks vanaf 17 uur een lichtparcours van 2,5 kilometer volgen langs tien unieke lichtinstallaties. Op het Minnewater drijft een kunstschaatspiste met ernaast een megagrote fonkelende winterbar. Op de Markt vind je de traditionele kerstmarkt, terwijl je op het Simon Stevinplein terechtkan op een kerstmarkt met korte keten en ambachtelijke producten.

www.visitbruges.be/nl/wintergloed

2. Winter in Antwerpen (Antwerpen)

Het eindejaarsvuurwerk op de vernieuwde Scheldekaaien zal ongetwijfeld weer heel wat kijklustigen trekken. Winter in Antwerpen loopt tot en met 7 januari en dat op zeven pleinen in de binnenstad. De Grote Markt is een authentiek kerstdorp. Van hieruit leidt een lichttunnel naar het Hendrik Conscienceplein waar kerstkraampjes staan en waar regelmatig verrassende optredens plaats vinden. In de Erfgoedbibliotheek vinden vandaag en dinsdag 2 januari, elk uur tussen 13 uur en 17.20 uur, magische vertellingen plaats voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De toegang is gratis, maar volzet is volzet. Je kan niet reserveren. De Suikerrui is omgebouwd tot een winterwonderland. Op de Handschoenmarkt vinden kooroptredens plaats en op de Groenplaats kan je schaatsen en geniet je na in winterbar Den Après. Het reuzenrad staat op het Koningin Astridplein en op het Operaplein staan de kerststallen met glühwein, cadeautjes en lekkers.

visit.antwerpen.be/dit-is-winter-in-antwerpen

3. De winter van Aarschot (Vlaams-Brabant)

In Aarschot vindt komende vrijdag 22 december om 19 uur de Brico Tractorlichtstoet plaats. In een langgerekte rij trekken in kerststijl versierde tractoren de baan op. De stoet doet ook de centrumstraten aan. Op de Grote Markt staat een kerstmarkt en vind je een glijheuvel om met een grote band naar beneden te glijden. In het park staan nog tot 31 december verschillende kraampjes. Het Huis van de Kerstman bevindt zich tussen 22 en 27 december in CC Het Gasthuis. In de cultuurtempel kan je er in dezelfde periode naar een kerstmusical kijken. Tot 14 januari kan je in Aarschot deelnemen aan een winterzoektocht waarmee mooie prijzen te winnen vallen.

http://www.aarschot.be/winter-van-aarschot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier