Musea met de natuur als inspiratiebron: van de zee tot de bergen
Moeder natuur is me er eentje. Zo ingewikkeld en complex. Gelukkig hebben we in Vlaanderen verschillende musea die haarfijn de geheime processen van de natuur blootleggen. En liefst zo visueel mogelijk.
Een voormalige zoo
Kunstenaar Koen Vanmechelen creëert met Labiomista een nooit eindigend totaalkunstwerk. Het 24 hectare grote park, de voormalige zoo van Zwartberg in Genk, bevat zowel een binnen- als een buitententoonstelling. “Labiomista geeft op experimentele wijze mijn visie op natuur, maatschappij en leven weer”, zegt de kunstenaar over zijn droomproject. Toegang kost 10 euro. Tickets op voorhand reserveren.
Marcel Habetslaan 50, Genk, www.labiomista.be
Steentjes in een grot
Het Boekenbergpark beschikt over een openbare zwemvijver. Minder bekend is dat er ook een Natuurhistorisch Museum schuilt in de 18de eeuwse kunstmatige grot. In het museum worden schatten uit de grond uitgestald, waaronder heel wat fossielen uit de regio. Het museum is enkel open in de zomer op zondagnamiddag van 14 tot 18 uur. Toegang kost 1 euro.
Boekenbergpark, Deurne. www.museumboekenberg.be
Turen boven de kruinen
Naast het bosinfocentrum in provinciedomein Het Leen in Eeklo staat een torenhoog uitkijkplatform. Boven tuur je over de kruinen van het bos in het vroegere militair domein. In het gratis toegankelijke bosinfocentrum krijg je een eik van binnenuit te zien, snuif je typische bosgeuren op en kruip je door een holle boom. In het arboretum vooraan het domein krijg je nog meer info over typische bloemen en planten van het Meetjesland.
Gentsesteenweg 80, Eeklo. www.hetleen.be
Druk op de Noordzee
Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne ligt middenin de groene duingordel rond De Panne. De expo Sea Change is absoluut een aanrader. Op een visueel aantrekkelijke manier word je letterlijk ondergedompeld in de geheimen van de Noordzee. Een bezoek kost 5 euro, op voorhand reserveren.
Olmendreef 2, De Panne. www.duinpanne.be
Enorme collecties
Het Africamuseum in het Warandepark in Tervuren is al meer dan honderd jaar een echte blikvanger. Het museum opende in 1897 en sindsdien zijn de collecties alleen maar gegroeid. Kinderen zullen zich vergapen aan de opgezette dieren die er al decennialang staan. Het koloniale verleden wordt niet verheerlijkt, je krijgt elementen aangereikt om zelf je mening te vormen. Een bezoek kost 12 euro, op voorhand reserveren.
Leuvensesteenweg 13, Tervuren. www.africamuseum.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier