Pak die wind! Vijf surfspots in het binnenland

Aan de kust proberen surfers de swell te voorspellen, de kracht van de golven. In het binnenland is wind de voornaamste factor om beweging op het water te realiseren. We gaan op zoek naar een vijftal surfspots waar de wind vrij spel krijgt.

Oost-Vlaanderen: Lessen op het meer

De Donkvijver ligt naast de aankomst van de Ronde van Vlaanderen. De 30 hectare grote vijver werd in de jaren zestig uitgegraven op wat voordien al een natte plek was vlakbij de stad Oudenaarde. Watersportclub Absolut biedt hier privé- en groepslessen aan voor windsurfers. Er wordt ook aan stand-up paddle gedaan. De surfclub beschikt over een eigen stukje strand van waar je in de ligstoelen met een cocktail in de hand de surfers kan zien.

www.absolut.be

Limburg: Grootste binnenmeer

Het Schulensmeer spreidt zich uit over de gemeenten Schulen en Linkhout en wordt gevoed door de Demer. Het wordt ook wel ‘The gun shaped lake’ genoemd, omwille van zijn merkwaardige vorm. Het ontstond halfweg jaren zeventig door zandwinning. Met zijn lengte van 2,8 kilometer en breedte van 180 meter is het Schulensmeer, als het helemaal volloopt, het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Tussen 1 mei en 16 oktober kan je er in het weekend en dagelijks in juli en augustus surfmateriaal huren. Er worden in de zomer ook surflessen aangeboden.

www.schulensmeer.be

Vlaams-Brabant: Clubmarathon

Er werd wat afgegraven in de jaren ’60 en ’70 in Vlaanderen. Ook ‘De Plas van Rotselaar’ is ontstaan na zandwinning. De Plas ligt in het recreatiedomein Ter Heide. Wie hier wil windsurfen, moet lid zijn van club Windsurfing De Winge. De clubmarathon van begin september brengt steeds veel volk op de been. In juli en augustus kan je er bij groene vlag ook zwemmen.

www.wdwr.be

West-Vlaanderen: Weerstation

Provinciedomein De Gavers is het drukstbezochte domein van West-Vlaanderen. Rondom de grote waterplas liggen wandelpaden, speeltuinen en horeca. De plas werd begin jaren zestig uitgegraven op natte grond voor zandwinning bij de aanleg van de E17. Zeil- en surfclub Gavermeer verhuurt surfmateriaal aan leden en niet-leden in het weekend en dagelijks in juli en augustus. Je kan er ook lessen volgen. Op de website is een weerstation die live de omstandigheden op het water weergeeft.

www.zsg.be

Antwerpen: Ook voor G-surfers

De Egleghemvijver wordt ook wel de Put van Hombeek genoemd. Het meer ligt ten zuiden van Mechelen, is 36 hectare groot en is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de E19 eind jaren zestig. Watersporters zijn de wegenwerkers van die tijd bijzonder dankbaar. Enkel wie lid is van de surfclubs actief rond de Egleghemvijver mag hier windsurfen. Windsurfclub Alleman is in het weekend open en in juli en augustus dagelijks. Ze bieden ook surfkampen aan en er is een speciaal programma voor G-surfers.

www.wsc-alleman.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier