Zorgeloos genieten van een ‘big, fat holiday’ op Kreta: paradijs vol ongerepte plekjes
Op zoek naar rust en een zorgeloze vakantie kwamen we op Kreta uit. Op het zonovergoten Griekse eiland vind je nog tal van plekjes die niet platgelopen worden door hordes toeristen. Hier kan je, in je eigen bubbel, nog echt genieten.
De meeste toeristen die Kreta bezoeken, blijven plakken aan de noordkant van het eiland. Hier vind je dan ook de meeste stranden en pittoreske badplaatsen als Rethymnon, Hersonissos, Chania en Agios Nikolaos. Maar wie de moeite doet om uit zijn luie strandstoel te komen, ontdekt in het binnenland een totaal andere wereld. Op enkele kilometers van de noordkust tref je slaperige dorpjes, ruige bergen en prachtige kloven aan. En wat meer is: deze verstilde omgeving heb je zo goed als voor jou alleen.
Klim- en bochtenwerk
Het interessante binnenland van Kreta ontdek je het best met een huurauto, want anders geraak je er niet. Wie van de noord- naar de zuidkust wil, moet over de bergen. Reken dus maar op flink wat klim- en bochtenwerk. De lager gelegen valleien liggen in een idyllische groene setting vol olijfboomplantages en wijngaarden. Hier vind je verstilde dorpjes met prachtige byzantijnse kerkjes en schattige huisjes. Elk dorp dat zichzelf respecteert, heeft een centraal plein met een taverne. Even verpozen op zo’n terras onder de lommerrijke bomen met een bord vol mezze en een glas raki en je kan de hele wereld aan.
Ruige kust
West-Kreta is het meest authentieke deel van het eiland. Dat het bergland daar minder buitenlandse bezoekers ontvangt, merk je aan wegwijzers en borden die alleen maar in het Grieks staan. De talrijke haarspeldbochten zijn een test voor de rijkunsten en de remmen, maar je wordt tegelijkertijd beloond met de prachtige vergezichten die om elke bocht opduiken.
Echt spectaculair is de zuidkust van West-Kreta, dat grotendeels bestaat uit hoge, ontoegankelijke kliffen die loodrecht de azuurblauwe zee schijnen in te duiken. Plaatsjes als Elafonissi en Paleochora zijn alleen maar goed te bereiken via de zee. Wie de nederzettingen toch over land wil bereiken, moet landinwaarts een stukje bergroute volgen, vooraleer je een strook asfalt vindt die via een kloof naar de zee leidt. Op sommige plaatsen stort het asfalt zich bijna loodrecht in zee. Deze landschappelijke schoonheid is duidelijk ongeschikt voor massatoerisme. In deze coronatijden is dit alles behalve een drama.
Zorgeloos genieten
Met een geschiedenis die meer dan 6.000 jaar teruggaat in de tijd, is Kreta ook een ideale bestemming voor wie houdt van een fikse cultuurinjectie. Maar vooraleer we op zoek gaan naar de Minotaurus, willen we eerst een dagje genieten van zon en zee. En dat doen wij in ons eigen hotel Nana Princess, dat net als tal van andere hotels op het eiland, er alles aan doet om dat in de meest veilige omstandigheden te laten verlopen.
Ons luxeresort heeft natuurlijk als voordeel dat de 112 suites en villa’s allemaal een eigen ruim zonneterras met privézwembad of jacuzzi hebben. Zo kan je veilig en volledig in je eigen bubbel zonnen en zwemmen. Maar ook de gemeenschappelijke delen zoals de grote buitenzwembaden en het privéstrand worden aan een streng veiligheidsprotocol onderworpen. Zo staan de ligzetels op ruime en veilige afstand van elkaar en worden ze na elk gebruik grondig gedesinfecteerd. Ook gastronomisch genieten kan hier zonder veel zorgen: in de verschillende à la carte-restaurants van het resort eet je op het terras, in open lucht dus.
Minos
Na ons dagje luieren voelen we ons helemaal klaar om de geschiedenis in te duiken. We zetten koers richting Heraklion, waar vlakbij de ruïnes van het mythische Knossos liggen. Volgens de legende stond hier het paleis van koning Minos, die zo’n 4.000 jaar geleden over een groot gedeelte van de Middellandse zee regeerde en die ook het labyrint liet bouwen waar de Minotaurus half mens, half stier in opgesloten zat. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de deels gerestaureerde restanten van het paleizencomplex. De Kretenzische autoriteiten maakten vorig jaar van de tijdelijke sluiting door corona gebruik om de site op te frissen. Bovendien werd de infrastructuur aangepast, zodat de bezoekers het paleizencomplex ‘coronaproof’ kunnen bezichtigen. Iets wat ons perfect lukte, maar vind je het er toch nog te druk, dan kan je als alternatief Phaestos bezoeken. Net als Knossos is Phaestos een Minoïsch paleizencomplex, maar veel minder bekend en dus ook weinig bezocht. Doordat de ruïnes hier minder zijn gereconstrueerd, voelt deze historische site ook nog eens authentieker aan. Voor ons de perfecte afsluiter van onze reis. (Peter Van Oyen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier