Proeven van zon, sneeuw en culinaire topgerechten in Hochkönig

De mooiste skiroute van de Alpen? Volgens kenners ligt die in Hochkönig. Wij trokken naar Oostenrijk om er zelf van te proeven… en we bleven er niet op onze honger zitten.

Eerst en vooral wil ik u, beste lezer, prijzen voor uw moed en zelfopoffering. Ik kan me voorstellen dat deze reportage een beetje pijn doet. (Of een beetje veel zelfs.) Wees gerust, ook het schrijven drukt ons met de skibril op de harde feiten. Dit seizoen gaan we niet op de latten, niet figuurlijk en al zeker niet letterlijk. Geen geworstel met skibotten, geen geploeg door de sneeuw en nog minder twijfelen tussen blauw, rood of zwart. Maar het virus kan onze wintersportmicrobe niet doden: ooit gaan de grenzen terug open, ooit zien we de witte bergen weer. En dan kunnen we alvast een bestemming voor echte liefhebbers aanraden: Hochkönig. We keren even terug naar 12 december 2019, toen Corona nog een biertje was in de après ski-bar…

Schumacher

Na een uurtje vliegen en wekenlang verlangen, landen we in München. In de stad van Jean-Marie Pfaff staat de lokale Schumacher ons op te wachten. Een rally langs de Duits-Oostenrijkse grens brengt ons op de eindbestemming zo’n 170 kilometer verder: Maria Alm. Samen met Dienten en Mühlbach vormt het dorpje de regio Hochkönig, meteen ook de naam van hoogste top daar. Hochkönig op zijn beurt is dan weer met vier andere regio’s een deel van Ski Amadé. Samen goed voor 760 kilometer aan pistes: dat kan tellen voor slechts 1 skipas. In de toeristische brochure noemen ze zich dan ook het grootste skiparadijs van het land. En wij hebben er voorlopig te weinig getest om hen tegen te spreken. Maar wees gerust. We maken er werken van, na… je weet wel.

Kaarsje

 © Getty Images
© Getty Images

Maria Alm is zo’n typisch Oostenrijks dorpje. Gezellig, romantisch, knus en authentiek zijn de adjectieven die er het best bij passen. De naalddunne kerktoren springt meteen in het oog. Het is de hoogste van Salzburgerland en lijkt geschikt voor het Guinness Book of Records. Het blijkt een bekend bedevaartsoord, en hadden we het geweten: we hadden met plezier een kaarsje gebrand om de wereld te behoeden van pandemieën.

Pizzapunten

Maar goed, wat kunnen we nog vertellen over deze winterse bestemming? Wel, verwacht je niet aan Ischgl-toestanden. Britse varianten van studenten zul je hier niet gauw vinden in en rond de berghutten. De brede en uitgestrekte pistes zijn op kindermaat, maar dan vooral figuurlijk: groot en klein kunnen zorgeloos hun eerste bochten oefenen en pizzapunten maken. Voor de allerkleinsten is er meer dan voldoende opvang, voor pubers een funpark. Om maar mee te geven: Maria Alm en bij uitbreiding Hochkönig is echt iets voor families…

Caravan

En dat kan dan weer niet van ons hotel gezegd worden: daar zijn kinderen niet toegelaten. Een gat in de markt? Bij Hotel Sepp vinden ze van wel. Het eerste wat ons opvalt als we Schumacher vaarwel gezwaaid hebben, is de airstream. De blinkende Amerikaanse caravan lijkt gevaarlijk hellend over het dak te hangen. Het blijkt een omgebouwde sauna te zijn. Hip & trendy zijn alvast de adjectieven die we hier moeten gebruiken. En duurzaam, dat ook.

Magneet

In het hele hotel is geen snuifje plastic te vinden. En in de coole kamers vind je dan weer geen minibar, want die verbruikt gemiddeld 152 kilogram CO2 per jaar. Hoeveel de airstream verbruikt, hebben we vergeten vragen. Waarschijnlijk omdat we te zeer onder de indruk waren van het rooftop zwembad. Luxe met een twist, noemen ze het zelf. Wij vinden het hotel een onverwacht coole plek in een dorp als Maria Alm. Het is ongetwijfeld een magneet voor influencers en een dankbaar decor voor Instagrammers. Het mega ontbijtbuffet is alvast een garantie voor een hele hoop likes. En dat hebben we wel zelf getest…

Ons hotel is een magneet voor influencers en een dankbaar decor voor Instagrammers. Het mega ontbijtbuffet is alvast een garantie voor een hele hoop likes. (gf)
Ons hotel is een magneet voor influencers en een dankbaar decor voor Instagrammers. Het mega ontbijtbuffet is alvast een garantie voor een hele hoop likes. (gf)

Naakte vrouw

Maar goed, we zijn hier vooral om te skiën en dat kan je naar hartenlust. Het valt op hoeveel er de laatste jaren geïnvesteerd is in comfort. De liften zijn modern, de pistes uitstekend geprepareerd. Vanuit het dorp is het al aangename tocht naar de nabijgelegen top van de Aberg Langeck. Onze gids wijst er ons (letterlijk) op een bergketen in de vorm van een liggende naakte vrouw. Iets voor de liefhebbers. De eerste dag blijven we wat rond deze berg cirkelen, als aperitief voor wat de volgende dag op het menu staat: de Königstour.

Zonde

De mooiste skironde van de Alpen, zo wordt de Königstour genoemd door een grote wintersportsite. De tocht telt zes toppen, 35 ononderbroken pistekilometers en 7.500 meter hoogteverschil. De route is uitstekend bewegwijzerd en laat je toe om het volledige skigebied in een dag te verkennen. Volgens onze gids is het mogelijk om het in drie uur af te leggen, maar dat lijkt me toch straf. En zonde. De vele vergezichten verdienen meer dan vijf minuten aandacht.

Hochkönig vormt samen met vier andere regio's Ski Amade. Samen goed voor 760 kilometer aan pistes. (gf)
Hochkönig vormt samen met vier andere regio’s Ski Amade. Samen goed voor 760 kilometer aan pistes. (gf)

Honger

Zelf raken we niet eens helemaal rond. We kozen immers voor de ‘genotsformule’. Een culinaire trip waarbij je langsheen het parcours in verschillende (en zalige) berghutten kan stoppen voor een voorgerecht, een diner, een dessert, en nog een gang en dan nog een als je wil. Op het einde van onze veel te korte shortski was het dan ook helemaal duidelijk: hier blijf je als wintersportfanaat niet op je honger zitten. Hochkönig smaakt naar meer…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier