Reiskoffer kwijt op de luchthaven? Dit zijn jouw rechten!

Als je met het vliegtuig op reis gaat en je bagage raakt verloren, heb je recht op een schadevergoeding. Bovendien krijg je een kit met noodzakelijke artikelen of mag je die aankopen.

Op het vliegveld van je bestemming stel je vast dat één van je reiskoffers zich niet op de bagageband bevindt. In dat geval is het belangrijk dat je dit dadelijk op de luchthaven meldt. Zorg er ook voor dat je een bewijs van de melding ontvangt. Doe hetzelfde bij een beschadiging. Zie je de beschadiging maar thuis, stuur dan binnen de 7 dagen een aangetekende brief aan de luchtvaartmaatschappij.

NOODZAKELIJKE PRODUCTEN

Als de maatschappij je niet kan garanderen dat je koffer binnen een redelijke termijn op je bestemming wordt geleverd, kan ze je een kit met noodzakelijke artikelen aanbieden. Doet ze dat niet, dan kan je zelf een aantal noodzakelijke artikelen aankopen (kledij, verzorgingsartikelen, …) en de kost daarvan terugvragen. Dit geldt niet als de bagage bij je terugreis verloren raakt.

SCHADEVERGOEDING

Als je bagage ook nadien niet gevonden wordt (of als ze beschadigd raakte tijdens de vlucht) heb je recht op een vergoeding van maximaal zowat 1300 euro. Is je bagage meer dan 1300 euro waard, dan kan je bij het inchecken je bagage verzekeren voor een hoger bedrag. Je betaalt hiervoor een toeslag. Hou er rekening mee dat de luchtvaartmaatschappij haar verantwoordelijkheid voor bepaalde goederen kan uitsluiten. Weet dat er strikte termijnen zijn om de vergoedingen op te vragen. Wacht hier niet mee en stuur dadelijk een aangetekende brief.

Jan Roodhooft, advocaat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier