Origineel citytrippen: Le Mans, de hippe stad ver weg van het massatoerisme

Wil je eens op citytrip ver van het massatoerisme? 100% gelijk! Regionale steden herbergen vaak een verrassend mooi erfgoed, kennen een authentieke levensstijl en vormen het decor van boeiende evenementen. Dat bewijst ook Le Mans in Pays du Mans.

Niets gaat boven een citytrip om er eens helemaal tussenuit te zijn en je te laten overdonderen door wat er allemaal te zien en te beleven valt. Maar waarom zou je aan de andere kant van de wereld of in grote steden gaan zoeken wat je evengoed ook dichter bij huis vindt? Op 200 km ten zuidwesten van Parijs ligt Le Mans, een kleine hippe stad met een boeiend verleden.  Een bestemming die alle voordelen van een stad biedt zonder de nadelen van een grote metropool: minder verkeer, minder drukte, minder stress… en meer ontspanning.

Twintig eeuwen erfgoed

Le Mans telt tal van unieke pareltjes. Te beginnen met Cité Plantagenêt. Twintig hectare geplaveide straatjes, omzoomd met vakwerkhuizen en hotels uit de Renaissance, waar het aangenaam vertoeven is. Een ander juweeltje is kathedraal Saint-Julien. Deze half-romaanse en half-gotische kathedraal is een van de grootste van Frankrijk. De kathedraal is 134 meter lang en 5000 vierkante meter groot. In de abdij van Epau volg je de voetsporen van een Engelse koningin, de weduwe van Richard Leeuwenhart, die hier begraven ligt. In dit filmdecor in openlucht zijn al talrijke filmregisseurs neergestreken met hun camera’s.

Maar wist je dat het centrum van Le Mans nog ouder is? Net zoals Rome of Constantinopel, is het nog altijd omgeven door Romeinse stadswallen. Dit unieke historische erfgoed wordt op zomeravonden verlicht met monumentale projecties ter gelegenheid van de ‘Nuit des Chimères’. Ze zijn elke avond te bewonderen in juli en augustus. Na elk steegje krijg je een grappig of expressief schouwspel te zien. Een magische manier om een dag vol ontdekkingen af te sluiten.

Groene stad

Na een heerlijke lunch met rillettes, die volgens traditie zijn bereid, is het misschien tijd voor enkele wandelingen in de tuinen van Le Mans. Van kleine parkjes verscholen achter de muren van de Cité Plantagenêt tot uitgestrekte parken zoals het park Théodore Monod, het park Gué de Maulny of de Jardin des Plantes: de keuze is indrukwekkend! Het bewijs dat Le Mans niet alleen uit stenen bestaat.

Le Mans doet natuurlijk ook een belletje rinkelen bij autosportliefhebbers. In het museum van de 24 uur van Le Mans duik je in de fascinerende geschiedenis van het circuit en de beroemde uithoudingsraces, waarvan in 2023 de honderdste verjaardag wordt gevierd.

Meer informatie vind je op: www.paysdumans.fr

Foto’s: Pierre Poirrier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier